Piyasaları önümüzdeki iki haftada neler bekliyor?: Borsa, dolar/TL

Okuma Süresi: 2 Dakika
Piyasaları önümüzdeki iki haftada neler bekliyor?: Borsa, dolar/TL
Doviz.com
15.05.2023 10:52

Uzmanlar ikinci tura kadar borsada önemli ölçüde bir düşüş yaşanabileceği ve TL'de volatilitenin artabileceği uyarısında bulundu.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kesin olmayan sonuçlar Tayyip Erdoğan'ın önde olduğunu seçimlerin büyük ihtimalle ikinci tura kaldığını gösterirken, bankacılar bu süreçte piyasalarda dalgalanmaların kaçınılmaz olduğunu, TL'nin de risk altında kalabiceğine dikkat çekti.

Risk primi 600 puanın üzerine çıktı

Bankacılar seçim sonuçlarına ilk tepkinin CDS piyasasında izlenebildiğini belirtirken, kredi risk primi ise seçim öncesine göre sert bir yükseliş kaydetti.

Seçim öncesinde Muharrem İnce’nin adaylıktan çekilmesiyle seçimin ilk turda biteceğine yönelik beklentilerin artması sonrasında Türkiye'nin 5 yıllık kredi temerrüt takası Aralık 2022'den bu yana ilk kez 500 baz puanın altını görmüştü.

Ancak YSK Başkanı Yener’in saat 9.45 itibarıyla yüzde 99'luk bir sandık açılma oranı olduğunu belirtmesi ve açılan sandıklara göre seçimin iki hafta sonra yenilenmesi ihtimalinin artması, risk primindeki yükselişi de hızlandırdı.

Böylelikle Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS) 98 baz puan artışla 603 seviyelerine kadar çıktı.

Dolar cinsinden tahviller geriledi

Türkiye'nin dolar cinsi tahvilleri Erdoğan'ın önde olduğu cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yüksek ihtimalle ikinci tura kalmasının ardından 5 sentten fazla geriledi.

Tradeweb verilerine göre, 2034 vadeli dolar cinsi tahvil 5,8 sent düşüşle şubat ayından bu yana en düşük seviye olan 95 sentin hafif üzerinde işlem gördü.

"Oğan’ın tavrı belirleyici olacak"

Analistler ise ilk turda %5 üzeri oy alan Oğan'ın tavrının ikinci turda belirleyici olacağına dikkat çekerken, mevcut oy oranlarına göre 600 sandalyeli mecliste Cumhur İttifakı'nın 322 sandalye aldığını hesapladı.

Seçim öncesi son haftada İnce'nin adaylıktan çekilmesinin ilk turda muhalefet adayı lehine sonuçlanabileceği ihtimalinin arttığı beklentisiyle borsada sert yükseliş, CDS'te ise ani bir düşüş yaşanmıştı.

Ancak Strategic Advisory Services kurucu ortağı Hakan Akbaş, konuyla ilgili açıklamasında, "Gelecek iki hafta Türkiye tarihindeki en uzun iki hafta olacak ve pek çok şey yaşanacak. Borsa İstanbul'da önemli ölçüde bir düşüş ve TL'de fazlasıyla dalgalanma bekliyorum. İki taraf da bu süreçte kazanma iddialarını sürdürecek ama Erdoğan ikinci turda avantajlı olacak. Yine de gelecek iki hafta pek çok şey olabilir" değerlendirmesinde bulundu.

Dolar/TL ise bu sabah güne 19,65 civarından başlarken, bu seviyeler seçim öncesine göre anlamlı bir değişime işaret etmedi. 

Bu verilere göre TL, dolar karşısında seçim öncesine göre %0,4 değer kaybederken, depremden bugüne %4, yılbaşından bugüne ise %4,5 kayıp yaşadı.

REKLAMI KAPAT X