Prof. Dr. Hakan Kara yanıtladı: Kurdaki artış enflasyonu nasıl etkiliyor?

Okuma Süresi: 1 Dakika
Prof. Dr. Hakan Kara yanıtladı: Kurdaki artış enflasyonu nasıl etkiliyor?
Doviz.com
01.02.2024 17:35

TCMB eski Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, 2021'de başlatılan aşırı negatif reel faiz politikası nedeniyle kurdan enflasyona geçişte neredeyse 1990'lara dönüldüğünü belirterek, kurdaki artışın enflasyon üzerindeki etkisini paylaştı.

Prof. Dr. Hakan Kara, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, kurdaki 1 TL'lik artışın enflasyona etkisini grafikle aktardı.

Paylaşımında TL'nin değerinin düşürülmesinin ihracata sınırlı etkisi olacağına da değinen Kara, şunları söyledi:

"İçinden geçtiğimiz dönemde TL’nin değerinin düşürülmesi ihracata çözüm olmaz, sadece çok kısa nefes aldırır.

Çünkü enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışları bozulduğu için döviz kurundan enflasyona geçiş tarihi zirvelerde seyrediyor.

Bundan on sene önce %10'luk kur artışı enflasyonu 1,5 puan artırırken son dönemde bu değerin %5'lere kadar geldiğini ve bunun oldukça hızlı gerçekleştiğini buluyoruz. 2021'de başlatılan aşırı negatif reel faiz politikası nedeniyle kurdan enflasyona geçişte neredeyse 1990'lara dönmüş durumdayız.

Bu ne anlama geliyor? Enflasyon yüksek kaldığı sürece kurdaki artış hızlıca içerdeki üretim maliyetlerine yansıyor. Kurla gelen ihracat fiyat rekabeti kısa sürede enflasyonla geri veriliyor. Rekabetçiliği sağlayamadığımız gibi yüksek enflasyon ve gelir dağılımında bozulma ile baş başa kalıyoruz.

Bu sarmalı kırmak için, güven veren bir programla kurumlar arası eşgüdümü artırarak öncelikle enflasyon beklentilerini ve fiyatlama davranışlarını düzeltmek gerekiyor.”

Kaynak: Hakan Kara - X

İLGİLİ HABER Enflasyon neden düşmüyor?: Enflasyonu yüksek tutan faktörler Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selva Demiralp, enflasyona ilişkin tahminlerini paylaşarak, enflasyonun yüksek kalmasına sebep olan faktörleri açıkladı.
REKLAMI KAPAT X