Regülatörler sıkılaşma adımlarına bir yenisini daha eklerken, dolar kurunda zirveye yakın yatay seyir

Okuma Süresi: 2 Dakika
Regülatörler sıkılaşma adımlarına bir yenisini daha eklerken, dolar kurunda zirveye yakın yatay seyir
Doviz.com
01.08.2023 14:10

Dolar kuru 27 liraya yakın yatay seyrini sürdürürken, ekonomi yönetiminin kredilerdeki iştahı yavaşlatma adımlarına dün bir yenisini BDDK ekledi.

Buna göre, dolar kuru bugün 14.00 itibarıyla, 26,9650 seviyesinde işlem görüyor. Haziran ayında %20 değer yitiren TL'nin temmuz başından bu yana kaybı ise %3,7 civarında.

Döviz kurlarında yatay seyir izlenirken, regülatörlerin sıkılaştırma adımları da hız kazandı. BDDK dün bireysel kredilerde risk ağırlıklarını artırırken, bazı taksitlendirme sürelerini de kaldırdı.

Buna göre sermaye yeterliliği standart oranları hesaplamasında dikkate alınan risk ağırlıklarının ihtiyaç kredileri, bireysel kredi kartları, taşıt kredileri ile taşıt teminatlı krediler ve tüketiciler ile yapılacak finansal kiralama işlemleri açısından artırılacağı bildirildi.

Konut hariç bireysel kredilerin tamamının risk ağırlığı ise %150'ye çıkarıldı.

Ayrıca, kredi kartlarında uygulanan taksitlendirme süreleri de havayolları, seyahat acenteleri ve konaklama ile ilgili yurt dışına ilişkin harcamalarda uygulanmayacak ve bu harcamalarda taksitlendirme yapılmayacağı bildirildi.

İLGİLİ HABER Sektör temsilcileri yeni taksit kısıtlamasını nasıl karşıladı? Pronto Tur Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran, yurt dışı seyahatlerinde kredi kartı taksitinin kaldırılmasına yönelik son düzenlemeyi iyi karşılamadıklarını söyledi.

Bu gelişmelerin ortasında TL'deki değer kaybı ve vergi artışlarının etkisiyle TÜFE'de Temmuz'da çift haneye yakın artış beklenirken; İTO, İstanbul'da temmuz ayında yıllık bazda perakende fiyatların yüzde 63,76, toptan fiyatların ise yüzde 66,57 artış gösterdiğini açıkladı.

İLGİLİ HABER İstanbul’un temmuz ayı enflasyonu belli oldu İTO, İstanbul'da temmuz ayında yıllık bazda perakende fiyatların yüzde 63,76, toptan fiyatların ise yüzde 66,57 artış gösterdiğini açıkladı.

TÜİK’in resmi enflasyon verileri ise perşembe günü saat 10.00 itibarıyla yayımlanacak.

Veriye yönelik AA Finans'ın 17 ekonomistin katılımıyla yaptığı ankete göre, ekonomistlerin temmuz ayı enflasyon beklentilerinin ortalaması yüzde 9,07 oldu.

Reuters anketinde de beklentiler benzer şekilde gerçekleşti. TÜFE'nin temmuzda aylık yüzde 9,1 artması, yıllık bazda ise sekiz aylık düşüşün ardından yeniden yükselerek yüzde 47,3'e çıkması bekleniyor.

İLGİLİ HABER Beklenti anketleri sonuçlandı: Temmuz ayına yönelik enflasyon tahminleri ne yönde oldu? 3 Ağustos'ta açıklanması beklenen enflasyon verisi öncesinde ekonomistlerin veriye yönelik ilk tahminleri de şekillenmeye başladı. İşte veriye yönelik ilk tahminler..
REKLAMI KAPAT X