Beklenti anketleri sonuçlandı: Temmuz ayına yönelik enflasyon tahminleri ne yönde oldu?

Okuma Süresi: 1 Dakika
Beklenti anketleri sonuçlandı: Temmuz ayına yönelik enflasyon tahminleri ne yönde oldu?
Doviz.com
31.07.2023 14:47

3 Ağustos'ta açıklanması beklenen enflasyon verisi öncesinde ekonomistlerin veriye yönelik ilk tahminleri de şekillenmeye başladı. İşte veriye yönelik ilk tahminler..

AA Finans'ın 17 ekonomistin katılımıyla yaptığı ankete göre, ekonomistlerin temmuz ayı enflasyon beklentilerinin ortalaması yüzde 9,07 oldu.

Ankete katılan ekonomistlerin temmuz ayı için enflasyon beklentileri, en düşük yüzde 7,50 ve en yüksek yüzde 10,60 aralığında yer aldı.

Ekonomistlerin temmuz ayı enflasyon beklentilerinin ortalamasına (yüzde 9,07) göre bir önceki ay yüzde 38,21 olan yıllık enflasyonun yüzde 47,27'ye çıkacağı hesaplanıyor.

Ekonomistlerin 2023 sonu enflasyon beklentisi temmuzda yüzde 42,07'den 61,01'e yükseldi.

İLGİLİ HABER Ekonomistlerin temmuz ayına yönelik enflasyon beklentisi çift haneye çıktı Vergilerde başlayan zam furyası, ekonomistlerin temmuz ayına yönelik enflasyon beklentisini çift haneli rakamlara çıkardı.

Reuters Anketi

Reuters'ın anketinde de beklentiler benzer şekilde gerçekleşti. TÜFE'nin temmuzda aylık yüzde 9,1 artması, yıllık bazda ise sekiz aylık düşüşün ardından yeniden yükselerek yüzde 47,3'e çıkması bekleniyor.

10 ekonomistin aylık TÜFE tahminleri yüzde 6,4 ila yüzde 10,6 artış bandında yer alıyor.

Yıllık bazda enflasyon tahminleri yüzde 43,50 ila yüzde 49,40 arasında bulunuyor.

Haziran ayı enflasyonu ne kadardı?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, haziran ayında enflasyon bir önceki aya göre yüzde 3,92 artmıştı. Yıllık bazdaki artış ise yüzde 38,21 olmuştu.

İLGİLİ HABER TÜİK, memur maaşlarını belirleyecek haziran enflasyonunu açıkladı! TÜİK, memur maaşları üzerinde belirleyici olacak haziran ayına yönelik Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerini açıkladı.
REKLAMI KAPAT X