'Resmi' dolar kuru da 20 liraya ulaştı!

Okuma Süresi: 2 Dakika
'Resmi' dolar kuru da 20 liraya ulaştı!
Doviz.com
26.05.2023 13:14

Kapalıçarşı’da 21 liranın üzerinde fiyatlanan dolar kuru, 28 Mayıs'ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turundan önceki son işlem gününde bankalararası piyasada 20 lira seviyesine ulaştı.

Dolar/TL, Türkiye piyasalarının açılışı öncesinde sert hareketler sergiledikten sonra piyasaların açılmasıyla 20 seviyesinin altına gerilemişti.

Ancak dolar/TL, saat 13.00 itibarıyla yeniden 20 lira seviyesinin üzerine çıkarak 20,0020 seviyesinden fiyatlandı. Kapalıçarşı'da ise dolar kuru 21,00 seviyesinden işlem gördü.

Türkiye'nin en büyük bankalarında ise dolar/TL’nin yaklaşık 21,50 seviyelerinin altında alınamaması dikkat çekti.

Kaynak: Döviz.com - Amerikan Doları Banka Kurları

Dolar kuru ayrıca bankalararası işlemlerde perşembe gününü 19,92'den, 14 Mayıs'ta gerçekleştirilen seçimlerden önceki son işlem gününü ise 19,58'den tamamlamıştı.

Kurun yükselmesinde neler etkili oldu?

Seçimler nedeniyle oluşan belirsizlik, kurda yükseliş beklentisiyle artan talep ve yüksek cari açık ile dış ticaret açığına rağmen Merkez Bankası rezervlerinin tükenme noktasına gelmesi, kurun yükselmesindeki temel faktörler oldu.

Bu gelişmeler arasında rezerv yeterliliği ise piyasalarda en önemli endişe kaynağı olarak dikkat çekti. Buna göre, net uluslararası rezervler geçen hafta 2,48 milyar dolar daha azalarak 2002'den beri ilk defa eksiye düştü.

Yılbaşından bu yana toplam rezervlerde kaydedilen düşüş ise altın satışlarının da etkisiyle 19 Mayıs'a kadar 27,2 milyar dolara ulaştı. Seçimlerin öncesindeki hafta toplam rezerv kaybı 9 milyar dolar olmuş, bankacılar tarihi bir döviz talebi olduğuna dikkat çekmişti.

Yüksek döviz talebi ise bankaların döviz alış satış arasındaki makası açarak, Kapalıçarşı’daki fiyatların yükselişini hızlandırmasına sebep olmuştu.

Bu gelişmelerin ardından bankacıların mevcut sistemin sürdürülebilirliğine ilişkin endişeleri ve eleştirileri de artarken, piyasalarda ikinci tur sonrası başta ekonomi olmak üzere politikalarda değişiklik getirecek bir sonuç çıkıp çıkmayacağı hala en kritik soru işareti olarak masadaki yerini koruyor.

Tıklayın: 8 yabancı bankadan ‘seçim sonrası ekonomi ve dolar/TL’ analizi

Tıklayın: Döviz kurunu baskılamanın sonucu ne olacak?

REKLAMI KAPAT X