Sanayiciler seçimden sonra kur riski görmüyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Sanayiciler seçimden sonra kur riski görmüyor
Doviz.com
20.03.2024 15:17

Organik Kimyacılar Derneği Başkanı Korgün Şengün, sanayicinin seçimden sonra bir kur riski yani kurda anormal bir artış beklemediğini söyledi.

Organik Kimyacılar Derneği Başkanı Korgün Şengün, Bloomberg HT ekranlarında parasal sıkılaşmanın reel sektörde kredi maliyetlerine nasıl yansıdığını anlattı.

Şengün, sanayicilerin seçimden sonra kurda anormal bir artış beklemediklerini ve ekonomi politikasının seçim sonrasında başarılı olmasını beklediklerini de belirterek şunları söyledi:

“Bir üst politika var ve o politikanın aşağıya doğru yansımaları var. Bunun da sanayiciye yansıdığı bir format var.

Şimdi bugün Türk Lirası kredilerin alma oranına çıktığını biliyoruz. Yüzde 60-70’te krediyi çok pahalı alma ama sanayiyi nasıl döndüreceğiz filan derken enteresan bir veri var; özellikle kamu bankaları başta olmak üzere yüzde 50’sinden büyüğünü kamu bankaları veriyor özel bankalarda sanayiciye yüzde 5,5 ila yüzde 6 arasında döviz kredisi kullandırıyor.

Biliyorsunuz döviz kredileri neredeyse sıfıra düşmüştü, şimdi tekrar yükseliyor. 2023 sonu itibarıyla 128,5 milyar dolar yabancı para krediler toplamı, 8 Mart itibarıyla 132 milyar dolar olarak değiştiriyor. 3,5 milyar dolar 2 ayda ciddi bir rakam.

Sanayici 60 ila 70 ile Türk Lirası para alıp piyasada bunu krediye çevirip piyasaya kredi açması olmaz. Bunu alan yanılır satan da yanılır. Dolayısıyla merkezin hamilesini doğru okuyunca diyor ki: Ben, Türk Lirası kredileri kısıyorum bireyselle beraber herkese kısıyorum TL emisyonunu azaltıyorum ama ticareti durdurmamak için de döviz kredisi açıyor. Sanayici de ben bundan faydalanırım ve seçim sonrası kurun artacağını veya spekülatif bir artış olacağını beklemiyorum.

Yüzde 60’tan daha az bir reel maliyet olacağını düşünüyorum. Sanayici ekonomi politikasının seçim sonrasında başarılı olmasına oynuyor.

Bireyselde psikoloji farklı tam tersi dövize ve altına yatırım yapıyor. Yeni dönemde böyle olmayacak bana sorarsanız.”

İLGİLİ ANALİZ Dolarda yeni zirve: Geçmiş 4 yerel seçim döneminde dolar kurunun performansı 31 Mart 2024 tarihinde gerçekleşecek yerel seçimlerin dolar kuru üzerindeki olası etkilerini görmek için geçtiğimiz dört yerel seçim döneminde dolar/TL’nin hareketlerini mercek altına aldık.
REKLAMI KAPAT X