Sterlin BoE'nin faiz kararı öncesinde yükselişini temkinli bir şekilde sürdürüyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Sterlin BoE'nin faiz kararı öncesinde yükselişini temkinli bir şekilde sürdürüyor
Doviz.com
13.12.2022 13:59

Sterlin, eylül ayındaki düşüşünden bu yana dolar karşısında çift haneli kazançlar elde ettikten sonra İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) faiz kararı öncesinde yükselişini temkinli bir şekilde sürdürüyor.

Sterlin/TL, geçtiğimiz hafta 23 TL seviyesini aştıktan sonra indiği seviyelerden tekrar toparlanarak 22,9013 TL seviyesinden işlem görüyor.

Sterlin/dolar, bugün saat 13:45 itibarıyla %0,11 artışla 1,2281 seviyesinden işlem görüyor

Dolar endeksi ise, yatay hareketlerle 105,0221 seviyesinden işlem görüyor.

Sterlindeki son yükselişe rağmen analistler ise İngiltere ekonomisi ve ülkenin para birimi için negatif görüşe sahip olduklarını belirtiyor.

Analistler, İngiltere Merkez Bankası (BoE) yetkililerinin, yüksek enflasyonla mücadelede faiz artışlarına devam edileceği mesajını vermesine rağmen, sterlindeki son yükseliş ivmesinin 2023 yılına taşınmasında zorlanılabileceğinin altını çizdi.

ING analistleri, konuyla ilgili paylaştıkları bir notta, "Oyun planımız sterlin/dolar paritesinin 1,23'ün üzerinde kalmakta zorlanabileceğini öngörüyor." dedi.

ING ayrıca, eylül ayındaki en düşük seviyesinden bu yana sterlinin yaklaşık %18 değer kazandığına da değinerek, “Bu kazancın yaklaşık yarısı eski Başbakan Liz Truss'un mini bütçesinden vazgeçmesinin ardından, diğer yarısı ise dolardaki zayıflıkla geldi.” değerlendirmesinde bulundu.

Ancak ING, ABD Merkez Bankası'nın gelecek yılın ilk çeyreğine kadar şahin tutumunu sürdürebileceğini düşündüklerini bu sebeple doların zayıflamasından kaynaklanan desteğin kaybedilebileceğini belirtti.

İngiltere Merkez Bankası ise, kasım ayındaki 75 baz puanlık faiz artışının ardından bu hafta 50 baz puanlık bir faiz artışına gitmeye hazırlanıyor.

Piyasa beklentileri ise BoE'nin 2023 yılında %4 ile en yüksek faiz oranına ulaşacağı, ancak 2024 yılında faiz indirimine başlayabileceği yönünde.

Morgan Stanley ise geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada, BoE'nin önümüzdeki yılın mart ayında faiz artırımını durdurmasını ve 2024 yılında faiz oranlarını 150 baz puan düşürmesini beklediğini söyledi.

Pazartesi günü açıklanan ve İngiltere ekonomisinin dördüncü çeyrekte toparlandığını gösteren veriler ise, İngiltere'de derin ve karanlık bir resesyonun yaklaşmakta olduğuna dair korkuları yatıştırmaya yetmedi.

Daiwa Capital Markets analistleri ise paylaştıkları bir notta, "Dördüncü çeyreğin başında İngiltere'deki büyüme toparlanması beklenenden biraz daha güçlü olsa da, yine de aşağı yönlü eğilim sürdü. Bu ise ekonominin şu anda resesyonda olduğunu teyit etti." dedi.

Etiketler: sterlin BoE faiz ingiltere
REKLAMI KAPAT X