Sterlin dolar karşısında direnmeye çalışıyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Sterlin dolar karşısında direnmeye çalışıyor
Doviz.com
06.10.2022 14:48

Sterlin, dolar karşısında en düşük seviyelerini gördükten sonra toparlanma çabasına girsede henüz gerçek bir yükseliş trendi yakalayamadı.

Sterlin/dolar, en düşük seviyesi olan 1,0348 seviyesini görmesinin ardından bugün saat 14:45 itibarıyla 1,1276 seviyesin seviyesinden işlem görüyor.

Sterlin/TL, geçtiğimiz hafta 19,0851 seviyesine kadar indikten sonra bugün, 21,2351 seviyesine kadar yükseldikten sonra yüzde 0,20 düşüşle 21,0150 seviyesinden işlem görüyor.

Sterlin, Maliye Bakanı Kwasi Kwarteng'in tarihi vergi indirimleri ve bunları finanse etmek için 1972'den bu yana en büyük borçlanma artışını açıklamasının ardından 26 Eylül'de tüm zamanların en düşük seviyesine inerek kayıplarını artırmıştı.

Mali planların açıklanmasının ardından yatırımcılar İngiliz varlıklarından uzaklaşmaya başladı. Bu kaçışı engellemek için İngiltere hükümüti de piyasaları sakinleştirmek için çaba göstermeye başladı.

Piyasayı sakinleştirme çabasının en büyük adımını Kwarteng'in en yüksek gelir vergisi oranını kaldırma kararı oluşturdu.

BoE’nin çabalarıyla, sterlin en düşük seviyelerinden uzaklaşarak yükselmeye başladı. Ancak güçlenen dolar karşısında sterlinin altı günlük yükselişi de son buldu.

Wells Fargo analistleri, sterlinde düşüş beklentilerinin devam ettiğini belirtti. Düşüş beklentisini ise İngiltere'nin resesyona grime ihtimalinin kuvvetlenmesiyle açıkladı. Ayrıca BoE'nin faiz artırımlarının Fed'in oldukça gerisinde kalabileceğini sözlerine ekledi.

BoE’nin, 3 Kasım'da para politikası toplantısında faiz oranlarını 75 baz puan artırması bekleniyor. Şimdiye kadar agresif bir şekilde faiz artıran ve faiz artışlarına devam etme sözünü veren Fed'e faiz artışları konusunda BoE’nin ayak uyduramaması, para biriminin düşüşündeki en önemli sebep olarak açıklanıyor.

ABD'nin net petrol ve LNG ihracatçısı haline gelmesi sayesinde doların ticaret hadlerinde rekor bir iyileşmeye tanık olduklarını belirten analistler, yeni bir gelişme olmazsa aralık ayı sonuna kadar paritedeki düşüşün devam etmesini beklediklerini belirtiyor.

Goldman Sachs analistleri ise, BoE'nin yakın vadede para birimini desteklemek için politika faizleri konusunda yeterince güçlü tepki verebileceğine henüz ikna olmadıklarını belirtti.

REKLAMI KAPAT X