Sterlin fiyatı İngiltere'nin vergi planında geri adım atmasının ardından sıçradı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Sterlin fiyatı İngiltere'nin vergi planında geri adım atmasının ardından sıçradı
Doviz.com
03.10.2022 12:11

İngiliz hükümetinin yeni ekonomi planında açıkladığı yüzde 45'lik gelir vergisini kaldırma, mali planından vazgeçmesiyle sterlin fiyatı sıçradı.

Sterlin/TL TCMB’nin faiz indirimine gitmesi ve sterlinin yükselişe başlaması sonrasında, yeni haftada yüzde 0,97 artışla 20,8566 seviyesinden işlem görüyor.

Sterlin/dolar, geçtiğimiz hafta yüzde 5'e yakın değer kazandıktan sonra bugün yüzde 0,22 artışla 1,1194 seviyesinden işlem görüyor.

İngiltere hükümetinin vergi kesintisi planının kamu maliyesinin kötüleşeceği ve enflasyonun artacağı korkularını körüklemesiyle sterlin geçen haftanın başında tüm zamanların en düşük seviyesi olan 1,0350'ye kadar gerilemişti.

Sterlin rekor düşük seviyelerden geri döndü ancak henüz yükselişi kalıcı hale gelmedi.

Başbakan Liz Truss, ülkeyi daha başarılı kılacağına inandığı için büyük vergi indirimleri planlarını uygulamaya kararlı olduğunu söylemişti.

İngiltere Maliye Bakanı Kwasi Kwarteng, 23 Eylül'de, toplam 45 milyar sterlini bulacak vergi indirimlerinin uygulanmasına hazırlanıldığını duyurmuştu.

Vergi indirimlerinde, yılda 150 bin sterlin üzeri kazananlardan alınan yüzde 45'lik gelir vergisinin kaldırılması da bulunuyordu.

Standard & Poor's, Başbakan Liz Truss'un vergi indirim planlarının ülkenin borcunun yükselmeye devam etmesine neden olacağı gerekçesiyle İngiltere'nin "AA" seviyesindeki ülke kredi notunun görünümünü "duragan"dan "negatif"e düşürmüştü.

Bu durum, ülkenin dış borçlanmasının artacağı yönündeki beklentilerdeki artışla sterlinin güç kaybetmesine neden olarak piyasalarda çalkantıya yol açmıştı.

Uluslararası Para Fonu (IMF) 27 Eylül'de, İngiltere'deki son ekonomik gelişmeleri yakından izlediklerini ve yetkililerle birlikte çalıştıklarını aktararak, yüksek enflasyon göz önüne alındığında büyük ve hedefe yönelik olmayan mali paketleri önermediklerini belirtmişti.

İngiltere Maliye Bakanı Kwasi Kwarteng ise, gelen eleştiriler sonrasında geliri yüksek olan kişiler için yüzde 45'lik vergi oranının kaldırılmayacağını duyurdu.

Gelir vergisinde yüzde 45 kesintinin kaldırılmasının ülkenin karşı karşıya olduğu zorluklarla başa çıkma misyonuyla uyuşmadığına karar verildiğini belirtti.

İngiltere Merkez Bankası'nın tahvil alımları ve yüzde 45'lik yüksek gelir vergisi oranını kaldırma planından vazgeçilmesinin ardından sterlin/dolar 1,1233 seviyesine kadar yükseldi.

REKLAMI KAPAT X