İngiltere Başbakanı Truss'un sözcüsü: Piyasalar hakkında yorum yok, mali plana sadık kalınacak

Okuma Süresi: 2 Dakika
İngiltere Başbakanı Truss'un sözcüsü: Piyasalar hakkında yorum yok, mali plana sadık kalınacak
Doviz.com
26.09.2022 15:51

Sterlinin dolar karşısında rekor düşük seviyeye gerilemesi ve İngiliz tahvillerinin değer kaybetmesinin ardından Başbakan Liz Truss'un sözcüsü İngiliz hükümetinin piyasa hareketleri hakkında yorum yapmadığını ve geçen hafta ortaya koyduğu mali plana sadık kaldığını söyledi.

İngiliz varlıklarındaki büyük satış, Maliye Bakanı Kwasi Kwarteng'in cuma günü yaptığı ve nasıl finanse edileceğini detaylandırmadan bir dizi vergiyi düşüren mali açıklamasını takip etti.

Maliye Bakanı Kwarteng pazar günü sterlindeki serbest düşüş hakkında yorum yapmayı reddederek kısa vadeli piyasa tepkilerine değil uzun vadeli büyümeye odaklandığını söyledi.

Truss'un sözcüsü, "Bakan, piyasadaki hareketler hakkında yorum yapmadığını açıkça belirtti ve aynı şey başbakan için de geçerli" dedi.

Sözcü, "büyüme odaklı olarak ekonomiye yaklaşımımızı temelden değiştirmekle ilgili orta ve uzun vadeli bir plan" olarak tanımladığı önlemlerde herhangi bir değişiklik yapmayı planlamadıklarını söyledi.

Kwarteng, devasa mali genişlemenin enflasyonist etkilerini kontrol altına alma sorumluluğunu İngiltere Merkez Bankası'na yükledi ve geçen hafta Merkez Bankası Başkanı Andrew Bailey'e merkez bankasının enflasyonu kontrol altına almak için gerekli güçlü adımları atmasını beklediğini söyledi.

Hükümetin enflasyonu kontrol altına alma konusunda ağır işi bakanlar yerine BoE'nin yapmasını bekleyip beklemediği sorusuna Truss'un sözcüsü, hane halkına enerji faturalarında yardımcı olacak bir paketin enflasyonu yüzde 5 puan düşürebileceğini söyledi.

Bailey, İngiltere Merkez Bankası'nın bağımsız kalmasının önemli olduğunu söylemek dışında faiz oranları hakkında yorum yapmamanın uzun süredir devam eden bir hükümet politikası olduğunu, ancak ekonominin durumu konusunda Kwarteng ile düzenli olarak temas halinde olduğunu söyledi.

Sözcü, "Bakan Kwarteng, İngiltere ekonomisinin en iyi şekilde nasıl büyütülebileceğine dair görüşlerini paylaşmak üzere İngiltere Merkez Bankası Başkanı ile düzenli olarak görüşüyor" dedi.

REKLAMI KAPAT X