Sterlin dolardaki soğumanın desteğiyle yükselişe geçti

Okuma Süresi: 2 Dakika
Sterlin dolardaki soğumanın desteğiyle yükselişe geçti
Doviz.com
23.11.2022 14:35

Sterlin, İngiltere Maliye Bakanı Jeremy Hunt’ın yeni mali planı açıklamasının ardından dolar endeksindeki soğumanın desteğiyle yeniden yükselişe geçti.

Sterlin/TL, son günlerde yaşadığı kayıpların ardından yükselişe geçerek %0,44 artışla 22,2310 seviyesinden işlem görüyor.

Sterlin/dolar ise, bugün saat 14:30 itibarıyla %0,35 artışla 1,1928 seviyesinden işlem görüyor.

Dolar endeksi ise, %0,10 düşüşle 107,0729 seviyesinden işlem görüyor.

Dolar endeksi, Çin'de Covid-19 vakalarındaki artışın büyüme korkularını tetiklemesi ve yatırımcıları güvenli liman para birimine yönlendirmesiyle, pazartesi günü yükselmişti. Ancak, Fed’in açıklayacağı toplantı tutanaklarının belirsizliğini koruması sebebiyle yeniden düşüşe geçti.

Sterlin ise dolardaki bu geri çekilmenin de etkisiyle yükselişe geçti.

Oanda'da kıdemli piyasa analisti olan Craig Erlam, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Sterlindeki kazançlar tek bir gelişmeden çok piyasalardaki risk iştahının yansıması oldu." dedi.

Sterlin, İngiliz hükümetinin mini bütçeyi açıkladığı eylül ayında 1,0327 dolarla rekor düşük seviyeye inmişti.

Ancak, Maliye Bakanı Jeremy Hunt’ın bütçe açığını kapatma sözü vermesi sterlinin düştüğü seviyelerden tekrar güç toplamasını sağladı.

Hunt bu doğrultuda geçen hafta, İngiltere'nin resesyona girmesi riskine rağmen kamu maliyesini desteklemek ve piyasa güvenilirliğini yeniden tesis etmek amacıyla vergileri artırma ve harcamaları kısma planının (Sonbahar Bildirisi) detaylarını açıkladı.

Bu mali plan İngiliz halkını kemer sıkma dönemine sokarken, kamu borcunda bir rahatlama getirmesi beklentisiyle sterlinin yükselişine destek oldu.

Ayrıca, salı günü açıklanan verilere göre İngiliz hükümeti ekim ayında beklentilerin altında borçlandı. Ancak hala mevcut olan enerji destek ödemeleri ve ekonomik yavaşlama nedeniyle ülkede bütçe açığının önümüzdeki aylarda da artması bekleniyor.

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ise, salı günü İngiltere ekonomisinin 2022'de %4,4 büyüdükten sonra gelecek yıl %0,4 küçüleceğini öngördü.

RBC Capital Markets FX stratejisti Adam Cole ise, İngiliz ekonomisinin zayıflığı nedeniyle sterlinin önümüzdeki aylarda 1,04 dolara düşmesini beklediğini söyledi.

Cole, "Eylül ayında gördüğümüz türden kayıplardan ziyade, buradan daha büyük hareketlerle bir düşüş olacağını düşünüyorum." dedi.

Döviz yatırımcıları ise, son Fed toplantısının tutanaklarının açıklanmasından önce çekimserliğini koruyarak, ABD Merkez Bankası yetkililerinin aktaracağı mesajlara odaklandı.

REKLAMI KAPAT X