Sterlin kayıplarını telafi ederek tekrar yükselişe geçti

Okuma Süresi: 2 Dakika
Sterlin kayıplarını telafi ederek tekrar yükselişe geçti
Doviz.com
30.09.2022 11:12

Sterlin, vergi indirimi paketinin ekonomiye yaratacağı riskler sebebiyle uzun süredir sürdürdüğü düşüş hareketini sonlandırarak BoE’nin tahvil alım hamlesiyle tekrar yükselişe geçti.

Sterlin/dolar, en düşük seviyesi olan 1,0327 doları gördükten sonra 1,1202 seviyesine kadar yükseldi. Haftalık bazda kazancı böylelikle yüzde 3 seviyesine yaklaştı. Bugün saat 11:15 itibarıyla sterlin/dolar paritesi yüzde 0,62 artışla 1,1184 seviyesinden işlem görüyor.

Sterlin/TL, faiz indirimlerinin devam edeceği beklentisiyle değer kaybeden Türk lirası’nın da desteğiyle kritik 20 lira seviyesini aşarak hızlı bir yükseliş gösterdi. Haftanın başında 19,0851 seviyesine kadar inen parite bugün yüzde 0,80 yükselişle 20,7697 seviyesinden işlem görüyor.

İngiltere Merkez Bankası'nın finansal piyasaları istikrara kavuşturmak için tahvil alımı gerçekleştirmesinin ardından sterlin, pazartesi günü gördüğü rekor düşük seviyelerden yükselerek dün itibarıyla sert bir yükselişe geçti.

Sterlin’in değer kazanmasında piyasaların BoE'den kasım ayında yüzde 1,5 puanlık bir artışla yüzde 3,75'e çıkacağı beklentisi de önemli bir etken oldu. BoE’nin faiz oranını mayıs ayına kadar yaklaşık yüzde 6'ya çıkarması bekleniyor.

Sterlin üzerindeki toparlanmanın asıl katalizörü ise BoE'nin gerçekleştirdiği tahvil alım hamlesi oldu.

Perşembe günü BoE, piyasayı istikrara kavuşturmak için tasarlanan büyük mali bütçeli programın ikinci gününde 1,415 milyar sterlin değerinde İngiliz devlet tahvili satın aldı.

Para biriminin bu hafta toparlanmasına rağmen, piyasadaki birçok kişi parite üzerinde düşüş beklentisini de sürdürüyor.

Nomura Holdings Inc. sterlinin dolar karşısında yıl sonuna kadar 0,98 seviyesine düşeceğini öngörürüyor.

BMO Capital Markets stratejisti Greg Anderson, BoE’nin piyasalara yanıt vermek için istekli göründüğünü ancak BoE'nin mevcut hamleleriyle sterlin üzerinde gerçekleşen kazançların sürdürülebilir olmadığını belirtti.

REKLAMI KAPAT X