TCMB, 17 yıl sonra ilk TL depo alım ihalesini açtı: Depo alım ihalesi nedir, etkileri nelerdir?

Okuma Süresi: 2 Dakika
TCMB, 17 yıl sonra ilk TL depo alım ihalesini açtı: Depo alım ihalesi nedir, etkileri nelerdir?
Doviz.com
22.12.2023 11:12

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 2006 yılından bu yana ilk kez TL depo alım ihalesi açtı. Peki, depo alım ihalesi nedir, etkileri nelerdir? İşte detaylar..

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) sistemdeki likidite fazlasını çekmek amacıyla faiz kararıyla aynı gün duyurduğu TL depo alımında ilk adımını attı.

Bu kapsamda TCMB, 80 milyar TL'lik depo alım ihalesi açtı. Böylelikle 2006 yılından bu yana ilk kez TL depo alım ihalesi açılmış oldu.

Ne olmuştu?

TCMB'nin faiz kararıyla birlikte duyurduğu bir dizi önlem arasında, TL depo alım ihalesi açılmasına da yer verilmişti. Bankadan yapılan açıklamada, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kanunu’nun 52’nci maddesinde, para politikası hedefleri çerçevesinde para arzının ve likiditenin etkin bir şekilde düzenlenmesi amacıyla açık piyasa işlemleri yapılabileceğinin düzenlendiği hatırlatılmıştı.

Bu çerçevede, parasal aktarım mekanizmasının güçlendirilmesi ve kullanılan sterilizasyon araçlarının çeşitliliğini artırmak amacıyla Türk Lirası depo alım ihaleleri düzenleneceği ifade edilmişti.

İLGİLİ HABER TCMB'den üç yeni tebliğ: Depo alım ihalesi, menkul kıymet tesis düzenlemesi ve kredi faizleri Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yılın son faiz kararını açıklayarak politika faiz oranını beklentiler çerçevesinde 250 baz puan artırdığını duyurmasının ardından bir dizi yeni karara imza attı.

Depo alım ihalesi nedir, etkileri nelerdir?

Türk Lirası Depo Alım İhalesi; Merkez Bankasının, Türk lirası likidite fazlalığını giderme konusundaki etkinliğini artırmak için bankalardan ihale yöntemi ile Türk lirası depo alma işlemidir.

Depo alım ihalelerinin etkinliğine yönelik açıklamalarda bulunan sosyal medyada ekonomi paylaşımlarıyla tanınan beşyüzyedi ise uygulamaya yönelik şunları söyledi:

"MB'nin aldığı net dövizler ve hızla artan yerli banka swapları nedeniyle, bankacılık sistemik likiditesi (+) veriyordu. Bu fazlalık da akşama doğru, referans oranın 1,5 puan altından MB'ye geri satılıyordu.

Sırf bu 1,5 puan göze batmasın, enflasyonla mücadeleye leke yapmasın diye fazlası olan bankalar daha yüksek orandan MB'ye para satacak. Örneğin likidite fazlası 200 iken (bazı bankalar 100 borçlanıyor, bazıları 300 geri satıyor diyelim); 300'lük depo alımı yapması sayesinde toplam likidite -100'e düşecek ve tekrar referans orandan borç veriyor hale geçecek.

O 200 milyarlık tortunun efektif faizi de %41 değil de %42,5 civarı olacak (daha yüksek olmamalı = arbitraj:) [AOFM bir tık yükselecek].

Özetle, çok ufak sıkılaştırıcı bir detay bu. 8,6 trilyonluk TL mevduat oranlarını, 100-200 milyarlık likidite fazlasının yönlendirebildiği algısını toptan ortadan kaldırabilmek için..."

REKLAMI KAPAT X