TCMB müdahalesi ardından düşen dolar Erdoğan'ın konuşması sonrası yeniden yükseldi

Okuma Süresi: 2 Dakika
TCMB müdahalesi ardından düşen dolar Erdoğan'ın konuşması sonrası yeniden yükseldi
Doviz.com
01.12.2021 13:29

Dolar/TL, Merkez Bankası'nın müdahale açıklaması ardından 12,6 seviyelerine kadar geriledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşması esnasında ise dolar tekrar 13,3 seviyelerine döndü.

Dün yükseliş eğiliminde hareket eden dolar/TL 13,8835 ile tarihi zirvesini görmesinin ardından, günü önceki kapanışın yüzde 6,8 üzerinde 13,6962'den tamamladı.

Dolar/TL, yeni güne düşüşle başlamasının ardından saat 13.22 itibarıyla önceki kapanış seviyesine göre yüzde 4 azalışla 13,1175 seviyesinden işlem görüyor.

Aynı dakikalarda avro/TL yüzde 4,4 değer kaybederek 14,8499'dan satılıyor.

Dolar endeksi, şu sıralarda önceki kapanışa göre yatay seyirle 96 seviyesinde dengelenirken, avro/dolar paritesi ise yüzde 0,1 azalışla 1,1329'dan alıcı buluyor.

TCMB döviz kurlarında görülen sağlıksız fiyat oluşumları nedeniyle piyasaya satım yönünde doğrudan müdahale edildiğini duyurdu. TCMB son olarak doğrudan döviz müdahalesini Ocak 2014'te 3,15 milyar dolarlık satışla yapmıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Ak Parti grup toplantısında faize ilişkin "Yüksek faize karşı olduğumu cümle alem bilir" dedi. Erdoğan, "Bu yoldan geri dönmeyeceğiz" ifadelerini de kullandı.

Erdoğan konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

"Düşük faizle kısırdöngüden kurtardığımız para yakından sağlanacak kurdaki denge ile istihdama ve üretime akacak. Artık faiz oranını ülkemizin ihtiyacına göre belirleyeceğiz. Asıl zenginliğin paranın kur değeri ile değil, ülkenin üretim gücü ile olduğunu biliyor ve bu şekilde hareket ediyoruz. Faiz düştüğünde paradan para kazanan dışında kimsenin kaybı olmaz. Kur dediğin bugün artar, yarın düşer. Enflasyon dediğin bugün artar, yarın düşer. "

"Sadece enflasyona bakarak Türk ekonomisini okumak haksızlık olur. Biz çok daha köklü değişimi hayata geçirmenin mücadelesini veriyoruz. Türkiye'nin ekonomik çıkarları yerine faiz lobilerinin çıkarlarını savunarak milli olunmaz, yerli olunmaz, demokrat olunmaz, liberal olunmaz, vicdanlı ve ahlaklı hiç olunmaz. "

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell dün, daha yüksek enflasyon riskinin arttığını düşündüğünü kaydederek, enflasyonun "geçici" olduğu değerlendirmesinin bir kenara bırakılması zamanının geldiğini belirtti.

Ekonominin çok güçlü ve enflasyonist baskıların yüksek olduğunu ifade eden Powell, kasım toplantısında açıkladıkları varlık alımlarının azaltılmasını belki birkaç ay önce tamamlamayı düşünmenin uygun olabileceğini, Fed'in aralık ayı toplantısında bunu tartışacaklarını söyledi.

Analistler, Powell'ın açıklamaları ve yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında ortaya çıkan Omicron varyantına ilişkin devam eden belirsizliklerin güvenli liman varlıklara olan talebi artırdığını ifade etti.

ABD'de Fed Başkanı Powell ve Hazine Bakanı Janet Yellen'ın Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi'nde yapacağı değerlendirmelerin varlık fiyatlarında oynaklığı artırabileceğini bildiren analistler, teknik açıdan dolar endeksinde 96,9 seviyesinin direnç, 95,7'nin destek konumunda olduğunu kaydetti.

REKLAMI KAPAT X