Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremlerin ardından yatırımcıların depremlerin ekonomik etkisini tartmaya çalıştığı bir dönemde Türk Lirası, dolar karşısında tarihi düşük seviyeye geriledi.
Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 11 ili etkileyen deprem felaketinin yol açtığı ekonomik belirsizlik küresel çapta Türk Lirası'na olan çekimserliği artırırken, 14 Mayıs'ta yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı seçimi ekonomik duruma ilişkin belirsizlikleri artırdı.
Yapılması planlanan seçim, Cumhurbaşkanı Erdoğan yönetiminde uygulanılan alışılmışın dışında politikalara devam mı edileceği yoksa muhalefetin vaat ettiği gibi ortodoks bir politikaya mı geçileceği noktasında kritik bir önem taşıyor. Bu belirsizlik ise Türk Lirası'nın küresel bazda değer kaybetmesine yol açıyor.
ABD'li finans şirketi Wells Fargo ise yaklaşan Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik olası senaryoların yer aldığı bir rapor yayımladı. Buna göre mevcut iktidarın seçimi kazanması durumunda doların 2023 sonunda 19,5 TL'ye çıkması beklenirken; muhalefetin kazanması durumunda doların 2023 sonunda 15 TL olacağı öngörüldü.
Hazine Müsteşarlığı ise perşembe günü yaptığı açıklamada, 2029 vadeli tahvil ihracı için 2,25 milyar dolar borçlandığını ve bu yıl uluslararası piyasalardan aldığı borç miktarının 5 milyar dolara çıktığını duyurdu.
Hazine ayrıca son ihracın yatırımcıya getirisinin ocak ayında ihraç edilen eurobonddaki %9,75'ten %9,50'ye düştüğünü ve talebin ihraç edilen miktarın üç katından fazla olduğunu belirtti. Ayrıca, ihraç edilen miktarın üçte birinden fazlasının Birleşik Krallık'taki yatırımcılara, %20'sinden fazlasının ise Amerika Birleşik Devletleri'ndeki yatırımcılara satıldığı belirtildi.
Tradeweb'e göre ise Türkiye'nin uluslararası tahvilleri de uzun vadeli ihraçların dolar karşısında yaklaşık yarım sent düşmesiyle baskı altına girdi. Yatırımcıların güvenli liman ABD Hazine tahvilleri yerine ülkenin döviz cinsinden tahvillerini tutmak için talep ettikleri prim, salı günü iki ayın en düşük seviyesine inmesinden bu yana 18 baz puan artarak 446 baz puana yükseldi.
Türk Lirası ayrıca ağustos ayından bu yana büyük ölçüde istikrarlı bir seyir izlerken, şubat ayının başındaki ilk depremden sonra yükselişine hız kazandırdı. Deprem felaketinin ardından Merkez Bankası rezervlerinde ise yaklaşık 9,4 milyar dolarlık bir düşüş görüldü.
Ancak bazı piyasa katılımcıları, deprem felaketinin ardından uluslararası yardım kuruluşlarından gelen desteklerin Türk Lirası üzerindeki baskının hafiflemesini sağlayabileceğini belirtiyor.
Buna göre son olarak, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) perşembe günü yaptığı açıklamada, önümüzdeki iki yıl içinde 1,5 milyar euroya varan bir yatırımı deprem bölgesinde yapacağını belirtti.
Dolar karşısında 2021 yılında yaklaşık %44, 2022 yılında ise yaklaşık %30 değer kaybeden Türk Lirası ise tüm bu gelişmelerin ardından 19 seviyesine yakın işlem görüyor.