Uzman isim değerlendirdi: Dolar/TL seçimden sonra ne olacak?

Okuma Süresi: 3 Dakika
Uzman isim değerlendirdi: Dolar/TL seçimden sonra ne olacak?
Doviz.com
27.04.2023 11:55

14 Mayıs'ta gerçekleşecek seçimler öncesinde bugün TCMB'nin faiz kararını açıklaması beklenirken; uzmanlar, para politikasına yönelik beklentilerini ve dolar/TL için seçim sonrası öngörülerini paylaştı.

Burcu Göksüzoğlu’nun Finans Sohbetleri programına katılan Fortuna Capital Danışmanlık Kurucusu Dr. Altuğ Özaslan, döviz kuru ve faizlerin genel seyri ile ilgili öngörülerini paylaştı.

Buna göre, bankalararası piyasa ile serbest piyasada döviz kurlarında makasın açılmasını tetikleyen önemli bir unsurun Kapalıçarşı’da efektif döviz bulunamaması olduğunu belirten Özaslan, “Eskiden 15 dakika içinde verilen döviz alımları için şimdi T+2 gün valör veriliyor.” dedi.

TCMB’nin bugün gerçekleştireceği faiz kararına yönelik ise kendisine yöneltilen “Cumhurbaşkanı Erdoğan faizin düşeceği söylemlerini yeniledi. Merkez Bankası’ndan faiz indirimi beklenmiyor ama sürpriz gelir mi?” sorusuna ise şöyle yanıt verdi:

“Hiç şaşırmam vallahi faiz indirirlerse. Bir önemi de yok zaten. Yüzde 8,5 yazıyor tabelada. Yani velev ki perşembe günü sıfır yaptılar. Ne değişecek? Yani herhangi bir gösterge niteliği kalmayan bir faiz, faiz düşecek diyorlar da sormak lazım hangi faiz düşecek mesela? Politika faizi yüzde 8,5, Takasbank para piyasasında gecelik 18 geçiyor. 183 günlük yüzde 40 geçiyor. Mevduat yüzde 30, konut kredisi yüzde 25, tüketici kredisi yüzde 42, KKM yüzde 28, 2 yıllık tahvil yüzde 15, 10 yıllık tahvil yüzde 11… Hangi faiz? İnse ne olacak?”

Bugün açıklanacak faiz kararı için anketlere göre konsensüs beklentisi ise TCMB'nin faizleri değiştirmeyerek %8,50 seviyesinde bırakması yönünde. Ancak ekonomistlerin %17'si ise 50 baz puanlık faiz indirimi beklentisinde bulunuyor.

Uzmanlar ise PPK sonrasında dolar kurunda volatilite artışı yaşanabileceğine dikkat çekiyor.

Küresel merkez bankalarının faiz artırımına gittiği bir ortamda TCMB’nin düşüş yönlü bir eğilim izlemesi ise yaklaşan seçimlere bağlanıyor.

Buna göre seçim sonucundan bağımsız olarak faizlerin artış göstermesi beklentileri de kuvvetlenirken, Özaslan ise seçim sonrasına yönelik para politikası beklentilerini şöyle aktardı:

“Seçimin sonucunda Türkiye'de mevcut ekonomi yönetimine devam edecekse ben para politikasında herhangi bir değişiklik beklemiyorum. Faizleri indirmeye devam ederler. Mali politikada belki bir sıkılaşmaya gitmek zorunda kalabilirler. Ama Türkiye'de statüko değişecekse para politikası doğal olarak ortodoksa dönecektir. Politika faizinin artışı olacaktır. Burada politika faizdeki artışın yüzde 25 civarında olmasını bekliyorum, yabancı kurumlar çok yüksek faiz talep ediyorlar. Türkiye'de mevcut enflasyon seviyesine, doğru bir yönetişimle etkileşimli, kredibilitesi ve saygınlığı yüksek insanların kurumlarda görev almasıyla ve doğru bir yönlendirmeyle yüzde 25-30 arasındaki bir faiz Türkiye'deki enflasyonu bence kontrol etmek için yeterli olur.”

"TL, değer kaybetmek zorunda"

Seçim belirsizliği sebebiyle kuru tahmin etmenin oldukça zor olduğunu da aktaran Özaslan, “Sonuç ne olursa olsun serbest piyasa içinde kendi dengesini bulabilmesi için TL değer kaybetmek zorunda. Türkiye'de statükonun değişeceği bir seçim sonucu olacaksa TL'nin değer kaybındaki dalga boyu çok kısıtlı olur. 24, 25, 26 gibi bir seviye görebiliriz. Ondan sonra akla ve bilime uygun politikaların yeniden temsil olmasıyla, suların durulduğu, sakin bir suyun olduğu bir senaryoya geçebiliriz ama mevcut ekonomi politikası devam edecekse kuru tahmin etmek çok zor.” dedi.

Tıklayın: Dolarda yeni kur: “Sanayici doları 21 TL’den baz almaya başladı”

REKLAMI KAPAT X