Uzmanlar, euroda yaşanan son günlerdeki değer kayıplarının sebebinin gerçekleşen aşırı fiyatlamalar olduğunu söylüyor.
Euro/TL, saat 15:30 itibarıyla %0,46 düşüşle 20,1307 seviyesinden işlem görüyor.
Euro/dolar ise %0,43 düşüşle 1,0687 seviyesinden işlem görüyor.
Euro, eylül ayı sonundaki 20 yılın en düşük seviyesi olan 0,9528 dolardan %13 değer kazanarak bu ayın başlarında dolar karşısında son 10 ayın en yüksek seviyesine ulaştı.
Düşen enerji fiyatları ve bol doğal gaz arzı sebebiyle oluşan ılımlı resesyon beklentisinin yanında Çin'in üç yıldır süren sert COVID kısıtlamalarını kaldırması da, yatırımcıların genel olarak Avrupa varlıklarına yönelik iştahının artmasını sağladı.
Ancak bu iyimser tabloya rağmen euronun son günlerde piyasalarda daha fazla kırılgan olduğu görüldü. Euro ise bu kırılganlıkla üst üste ikinci haftalık kaybını yaşamaya hazırlanıyor.
BNY Mellon EMEA stratejisti Geoffrey Yu, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Euro konusunda hala olumluyum ancak verilerimize bakarsam, eurodaki mevcut uzun pozisyonların veya 'mevcut aşırı tutulan pozisyonlar' dediğimiz pozisyonların rekor seviyeye ulaştığını görüyorum. İlave uzun pozisyonlar ya da mevcut seviyelerde yeni euro pozisyonları eklemek için ise çıtanın son derece yüksek olduğunu görüyoruz. Bir varlıkta bu denli aşırı pozisyon almak genellikle olumsuz bir durum olarak görülür çünkü bu durum, satın alacak nispeten az sayıda yatırımcı kaldığını ve satmaya karar verebilecek çok sayıda yatırımcı olduğunu gösterir." ifadelerini kullandı.
Bir veri şirketinin bildirdiğine göre ise euroda uzun pozisyonlar (euronun yükseleceğine dair bahisler), son 20 yıldaki ortalama pozisyonlara göre neredeyse dört kat daha fazla artış gösterdi.
Yu, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, herkesin Euro Bölgesi ekonomisi konusunda oldukça olumsuz olduğu eylül ayından bu yana olumlu bir görüşe sahip olduğunu ancak bu son fiyatlamanın aşırı bir şekilde gerçekleştiğini düşündüğünü söyledi.
Ancak, bu beklentilere rağmen özellikle ECB Başkanı Lagarde'ın para politikasında kararlılığını yinelemesi, para birimini destekleyen temel katalizör olmaya devam ediyor.