Yatışan kriz endişeleri sonrasında dolar kademeli yükselişini sürdürüyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Yatışan kriz endişeleri sonrasında dolar kademeli yükselişini sürdürüyor
Doviz.com
29.03.2023 15:49

Küresel piyasalarda yatışan kriz endişeleri sonrasında dolar/TL kademeli yükselişini sürdürerek 19,13 seviyesine çıkarken, dolar endeksi ise son dönemlerde yaşadığı değer kayıplarını telafi etmeye çalışıyor.

Serbest piyasada dün 19,11 liradan alınan dolar/TL, dünkü seansın ardından bugün erken saatlerde 19,20 seviyesinin üzerine anlık yükseliş gerçekleştirdi. Bu hareketin ardından ise dolar/TL gün içi işlemlerde istikrarlı seyrini sürdürerek 19,13 seviyesinden işlem gördü.

Dün gerçekleşen Merkez Bankası Genel Kurul Toplantısı’nda konuşan Başkan Şahap Kavcıoğlu da, 2022 yılını değerlendirirken, liralaşma stratejisi ile döviz kurunda istikrar sağlandığını vurguladı.

Kavcıoğlu ayrıca uygulanan stratejinin hem uzun hem kısa vadede fiyat istikrarını sağlama hedeflerine yönelik olumlu sonuçlar verdiği ve enflasyonda kademeli bir gerileme dönemini başlattığını ifade etti.

Küresel piyasalarda ise dolar endeksi %0,24 değer kazanarak 102,31'e yükseldi. Son iki seanstır düşüş gösteren endeks ancak bankacılık sektöründeki sorunların ardından aylık bazda %2,1'lik bir kayıp yaşamaya hazırlanıyor.

Rabobank FX stratejisti Jane Foley ise şu anda bir sessizlik dönemine girildiğini ancak her şeyin bittiğini düşünmediğini açıkladı.

Foley ayrıca döviz piyasalarında herhangi bir eğilimin olduğunu söylemenin zorluğuna atıfta bulunarak, “Suyun çatlakları bulacağı gibi, piyasa da zayıf noktaları test ediyor. Bu yüksek faiz ortamında kimin dayanıklı kalacağını göreceğiz." ifadelerini kullandı.

Son olarak FOMC'nin en şahin üyelerinden biri olan Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari ise bu haftanın başlarında kredi sıkışıklığının ekonomik etkileri konusunda uyarıda bulunmuş ve son banka kargaşasının ABD'de resesyon riskini artırdığını söylemişti.

Yatırımcıların dikkati ise Fed politika yapıcılarının mayıs ayı başındaki faiz artırım döngüsüne devam etmek için yeterince kanıt görüp göremeyeceğine ilişkin fikir verebilecek ABD verilerine çevrildi.

Buna göre cuma günü TSİ 15:30'da açıklanacak Çekirdek Kişisel Tüketim Giderleri verisi küresel piyasalar tarafından yakından takip edilecek.

REKLAMI KAPAT X