Yıl sonu dolar kuruna ilişkin en düşük tahmin Wells Fargo’dan geldi

Okuma Süresi: 2 Dakika
Yıl sonu dolar kuruna ilişkin en düşük tahmin Wells Fargo’dan geldi
Doviz.com
25.07.2024 10:05

Wells Fargo Uluslararası Ekonomisti ve Döviz Stratejisti Brendan McKenna, Türkiye'nin yıl sonu enflasyonunda ortalamanın üzerinde bir tahminde bulunurken, dolar/TL paritesinde ise diğer yabancı kurumlar arasında en düşük tahmini bildirdi.

Yabancı kuruluşlar, son günlerde dolar/TL, enflasyon ve faiz beklentilerini birbiri ardına sıralıyor.

Tüm raporlar benzer şekilde enflasyonla mücadeleye vurgu yaparken, raporların satır aralarında ise bazı riskler konusunda uyarılarda bulunuluyor.

Wells Fargo’nun Döviz Stratejisti ve Uluslararası Ekonomisti Brendan McKenna ise CNBC-e’ye verdiği röportajda, Türkiye ekonomisinin geleceğine yönelik beklentilerde sapma olabileceğini bildirdi.

“Enflasyonda yıl sonu beklentimiz yüzde 55-60 aralığında”

McKenna, TCMB’nin yıl sonu enflasyon beklentisini “iddialı” bulurken, muhtemelen yıl sonunda enflasyonun, resmi beklentilerin oldukça üstünde yüzde 55 ila 60 bandında olacağını açıkladı.

Öte yandan McKenna, enflasyonda önemli gerileme için yüzde 50 politika faizinin bile yeterli olmayabileceğini ifade etti.

İLGİLİ HABER Eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz’dan faiz indirimi uyarısı Eski TCMB Başkanı Durmuş Yılmaz, dezenflasyon sürecinin konuşulduğu bu günlerde sürecin ne kadar maliyetli olduğuna değinerek Merkez Bankası yönetimine faiz indirimi konusunda uyarılarda bulundu.

“Dolar/TL’de yıl sonu için beklentimiz 32,5”

McKenna dolar/TL paritesine ilişkin yıl sonu beklentilerini 32,5 TL olarak açıklarken, paritedeki güncel seviyelerin zirve olduğunu ve TL’nin yıl sonuna kadar kademeli olarak toparlanmasını beklediklerini söyledi.

Diğer yabancı kurumların beklentisi ise 35 TL ile 37 TL arasında değişiklik gösteriyordu.

Kaynak: CNBC-e

“Gelecek dönemde not artırımları gelebilir”

Wells Fargo’ya göre ilerleyen zamanlarda Türkiye’nin kredi notunda da yeni artışlar görmek mümkün. Buna göre McKenna, gelecek 12 – 24 aylık dönemde ülkenin ‘rasyonel’ ekonomi politikalarına daha sıkı bağlanması ve kurumların kredibilitesinin artması ile birlikte derecelendirme kuruluşlarının Türkiye’nin kredi notunda iyileştirme yapabileceklerini belirtti.

“Ortodoks politikalar sürdürülürse yabancı yatırımcı ilgisi artar”

Wells Fargo, gelecek dönemde en büyük risk noktalarını ise ‘ortodoks ekonomi politikalarının’ sürdürülmesi ve 'TCMB’nin para politikası konusunda bağımsızlığını sürdürmesi' olarak gösterdi. Bu riskler gerçekleşmediğinde ise yabancı yatırımcı girişinin hızlanmasının beklendiği aktarıldı.

İLGİLİ HABER OECD Başekonomisti: Türkiye'ye yabancı yatırım artacak Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) Başekonomisti Alvaro Pereira, Türkiye'nin gri listeden çıkarılmasının uluslararası piyasaların son dönemde Türkiye'ye olan artan güvenini daha da pekiştirebileceğini ve doğrudan yabancı yatırım akışlarını önemli ölçüde artırabilecek bir hamle olduğunu ifade etti.
İLGİLİ HABER Merkez Bankası, dolar ve enflasyonda yıl sonuna ilişkin tahminleri açıkladı! Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre yıl sonu dolar kuru tahmini 37,37 lira, enflasyon beklentisi ise yüzde 42,95 oldu.
REKLAMI KAPAT X