Eski TCMB Başkanı Durmuş Yılmaz, dezenflasyon sürecinin konuşulduğu bu günlerde sürecin ne kadar maliyetli olduğuna değinerek Merkez Bankası yönetimine faiz indirimi konusunda uyarılarda bulundu.
Enflasyonla mücadele para politikasıyla sürerken, dezenflasyon süreci de tartışılmaya başlandı. Son olarak haziran ayında baz etkisiyle zirveden gerileyen TÜFE, yüzde 71,60 artış ile beklentilerin altında kalmıştı.
Kaynak: TÜİK
Ekonomi yönetiminin enflasyon hedefine bağlılığı sürerken, eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz da faiz indirimine yönelik önemli bir uyarı ile temkinli olma çağrısında bulundu.
Yılmaz, X hesabından yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:
“Dezenflasyon süreci maliyetli bir süreç. Bedel ödemeden enflasyon düşmüyor.
Ödenen bedellerin sonucunu tam görmeden yapılan politika değişikliği (faiz indirimi) aynı maliyeti tekrar tekrar ödetiyor.
Son yıllarda yapılan hatalar tekrarlanmamalı, MB faiz indiriminde sabırlı olmalı.”
Faiz indirimine yönelik beklentiler ne yönde?
Deutsche Bank ise bugün yayımladığı notta, TCMB'den yıl sonuna kadar 500 baz puanlık faiz indirimi beklediğini duyurdu.
Yıl sonu politika faizi tahminini kasım ve aralık aylarında 250 baz puanlık indirimlerle %45'te tuttuğunu belirten Deutsche Bank analistleri, “Gelecek yıl için, kalıcı dezenflasyonla birlikte, faiz indirimlerinin 2025'te kademeli ancak kalıcı bir şekilde devam etmesini ve politika faizinin 2025 sonunda %25'te kalmasını bekliyoruz." dedi.
BNP Paribas ise TCMB'nin 2024 yılının dördüncü çeyreğinde politika faizinde indirime gidebileceğini belirttiği raporunda, politika faizinin yıl sonuna kadar 10 puan düşürülerek yüzde 40 seviyesine indirilebileceğini öngördü.
TCMB'nin son hamleleri
Faiz beklentilerinin ortasında TCMB ise uygulanmakta olan para ve kur politikası çerçevesinde sterilizasyon araçlarının çeşitlendirilmesi amacıyla hamlelerine devam ediyor.
Buna göre Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), son olarak, kotasyon yöntemiyle* gerçekleştirilen döviz karşılığı Türk lirası swap işlemlerine yarından itibaren son vereceğini duyurdu.
* TCMB’nin döviz karşılığı TL swapları 1 hafta vadeli politika faizinden kotasyonla veya geleneksel ihalelerle oluyor. Swap stokunun büyük kısmı geleneksel ihalelerle yapılmış swaplardan oluşuyor.
Öte yandan TCMB, dün faiz kararının ardından bankalara gönderdiği yazıda, TL sterilizasyon için yerel bankalarla spotta döviz satımı yönlü döviz ve altın swap ihalelerinde başlayacağını açıklamıştı.
Başka bir ifadeyle daha önce döviz ve altında borçlanma tarafında yer alan TCMB’nin borç veren pozisyonuna geçiş yapacağı aktarılmıştı.
TCMB, bugün erken saatlerde ise Saudi Fund for Development ile gerçekleştirilen 5 milyar dolar tutarındaki depo alım işleminin karşılıklı mutabakat ile sonlandırıldığını bildirmişti.
Bakan Şimşek ise TCMB'nin Suudi Arabistan kararı sonrası yaptığı açıklamada, dış yükümlülükleri azalttıklarını ancak Suudi Arabistan ile ekonomik ve finansal işbirliğinin devam edeceğini söylemişti.