Merkez Bankası'ndan yeni sterilizasyon adımı

Okuma Süresi: 1 Dakika
Merkez Bankası'ndan yeni sterilizasyon adımı
Doviz.com
23.07.2024 17:01

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB), sterilizasyon araçlarının çeşitlendirilmesi kapsamında satım yönlü altın ve döviz karşılığı swap ihaleleri düzenleyebileceği bildirildi.

Bloomberg HT'nin edindiği bilgiye göre, faizi yüzde 50'de sabit tutan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), miktarsal sıkılaşma tarafında yeni bir adım attı.

Bankalara gönderilen talimata göre uygulanmakta olan para ve kur politikası çerçevesinde sterilizasyon araçlarının çeşitlendirilmesi amacıyla satım yönlü altın karşılığı TL swap ihalelerine (valör tarihinde TCMB'nin TL karşılığı altın satışı) başlanmasına karar verildi.

Ayrıca, satım yönlü döviz karşılığı TL swap ihalelerine (valör tarihinde TCMB'nin TL karşılığı döviz satışı) başlanması kararlaştırıldı.

Böylelikle daha önce uzun süre döviz ve altın karşılığı piyasaya TL veren Merkez Bankası, şimdi döviz ve altın vererek piyasadan fazla TL’yi çekecek.

Temmuz toplantısının karar metninde likidite adımlarına vurgu yapan TCMB, “Likidite koşulları muhtemel gelişmeler göz önünde bulundurularak yakından izlenmektedir” ifadelerini kullanarak, sterilizasyon araçlarının gerektiğinde çeşitlendirilerek etkin şekilde kullanılacağının altını çizmişti.

TCMB verilerine göre 22 Temmuz itibarıyla sistemde likidite fazlası ise 211,6 milyar TL olarak kaydedilmişti. Veriler de günlük bazda 12 Temmuz tarihinden bu yana sistemde likidite fazlası olduğuna işaret ediyordu.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası faiz kararını açıkladı Merkez Bankası, Fatih Karahan başkanlığındaki temmuz ayı PPK toplantısının ardından faiz kararını açıkladı.
REKLAMI KAPAT X