ABD enflasyon raporu yaklaşırken brent petrol düşüşe geçti

Okuma Süresi: 2 Dakika
ABD enflasyon raporu yaklaşırken brent petrol düşüşe geçti
Doviz.com
13.02.2023 12:24

Brent petrol, yatırımcıların yaklaşan önemli ABD enflasyon verilerine ve Asya ve ABD'deki rafineri bakımlarından kaynaklanan kısa vadeli talep endişelerine odaklanmasıyla geçtiğimiz haftaki kazançlarının bir kısmını geri verdi.

Brent petrol, bugün saat 12:15 itibarıyla %0,90 düşüşle 85,61 seviyesinden işlem görüyor.

ABD Batı Teksas Intermediate (WTI) petrol ise %1,08 düşüşle 78,86 seviyesinden işlem görüyor.

OANDA kıdemli analisti Edward Moya, 14 Şubat'ta açıklanacak ABD tüketici fiyat endeksi verilerine atıfta bulunarak, önemli enflasyon raporunun Fed'in politikasını daha agresif bir sıkılaştırmaya zorlaması ihtimali olması sebebiyle ham petrol fiyatlarının geri çekildiğini söyledi.

Moya, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Bu hafta ne kadar kötü bir resesyona hazırlanıldığı konusunun ipuçlarının görülmesi için kritik bir hafta olacak." dedi.

ABD Merkez Bankası'nın enflasyonu dizginlemek için faiz oranlarını yükseltmesi ise ekonomik faaliyetlerin ve petrol talebinin yavaşlayacağı endişelerinin artmasına yol açtı.

Ancak, CMC Markets analisti Tina Teng, BOTAŞ'ın faaliyetlerine yeniden başlamasının arz endişelerinin hafiflemesini sağlayabileceğini belirtti.

Son olarak ise dünyanın en büyük üçüncü petrol üreticisi olan Rusya'nın, Ukrayna'daki çatışmalara tepki olarak mart ayında ham petrol üretimini günlük 500.000 varil (bpd) azaltacağını açıklamasının ardından petrol fiyatları cuma günü yükselişe geçmişti.

Haftalık bazda, hem Brent hem de WTI kontratları geçen hafta %7'den fazla yükseliş kaydetti.

8VantEdge portföy yöneticisi Stefano Grasso, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, 500.000 varillik kesintinin Rusya'yı OPEC+ kotasına geri getireceğini, Moskova'nın şu anda aşırı ihracat yaptığını söyledi.

Bu gelişmeler ise brent petrol fiyatının haftaya bir miktar baskı altında kalarak başlamasına yol açtı.

REKLAMI KAPAT X