ABD enflasyonu öncesi petrol fiyatları 10 ayın yeni zirvesinde

Okuma Süresi: 2 Dakika
ABD enflasyonu öncesi petrol fiyatları 10 ayın yeni zirvesinde
Doviz.com
13.09.2023 10:09

Petrol fiyatları, Libya'daki dört petrol ihracat terminalinin kapatılmasının da etkisiyle kritik ABD enflasyonu öncesinde son 10 ayın en yüksek seviyesine çıktı.

Petrol fiyatları Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) arzın sıkışık olacağını öngörmesiyle 92,58 doların üzerine çıkarak 10 ayın zirvesine ulaştı.

Brent petrolün varili saat 09.55 itibarıyla uluslararası piyasalarda 92,29 dolardan, ABD ham petrolü ise 89,05 dolardan işlem görüyor.

Sıkı arz görünümü ve OPEC’in büyük ekonomilerdeki enerji talebinin dayanıklılığına ilişkin iyimserliği ile 92,58 dolara kadar yükselirken, Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili ise yüzde 1,8 artışla 89,28 dolara yükseldi.

Her iki gösterge de Kasım 2022’den bu yana en yüksek seviyelerinden işlem görüyor.

Sıkı arz fiyatları yükseltiyor

OPEC, dün yayımladığı aylık petrol piyasası raporunda 2023 ve 2024 yıllarında küresel petrol talebinde büyüme öngörmeye devam edildiği belirtildi.

Rapora göre, bu yıl küresel petrol talebinin geçen yıla göre 2,4 milyon varil artarak 102,1 milyon varil olması bekleniyor. Küresel petrol talebinin gelecek yıl bu yıla göre günlük 2,25 milyon varil artacağı ve ortalama günlük 104,3 milyon varil olacağı hesaplandı.

İLGİLİ HABER OPEC'in petrol üretimi ağustosta günlük 113 bin varil arttı Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) petrol üretimi ağustosta önceki aya göre günlük 113 bin varil artışla 27 milyon 450 bin varile yükseldi.

ABD merkezli OANDA analisti Edward Moya ise konuyla ilgili açıklamasında, “OPEC aylık raporunun petrol piyasasının başlangıçta düşünülenden çok daha sıkı olacağını göstermesinin ardından ham petrol fiyatları yükseliyor” ifadelerini kullandı.

Dünyanın en büyük iki petrol ihracatçısı Suudi Arabistan ve Rusya arz kesintilerini yıl sonuna kadar uzatacaklarını açıklarken, Libya’yı vuran sel ve fırtına sebebiyle ülkede dört petrol ihracat terminali kapatıldı. OPEC+ üyesi Kazakistan ise bakım için günlük petrol üretimini azalttığını duyurdu.

İLGİLİ HABER Brent petrol’de ateşi Rusya yaktı: Kasım 2022’den sonra ilk kez 90 dolar aşıldı Brent petrol, Rusya’nın petrol ihracatı kısıntısını yıl sonuna kadar uzatacağını açıklamasının ardından Kasım 2022’den sonra ilk kez 90 doların üzerine çıktı.
REKLAMI KAPAT X