ABD stoklarındaki artış, brent petrolde düşüşe yol açtı

Okuma Süresi: 2 Dakika
ABD stoklarındaki artış, brent petrolde düşüşe yol açtı
Doviz.com
10.05.2023 14:12

ABD petrol stoklarında yaşanan beklenmedik artışın talep endişelerini tetiklemesi ve yatırımcıların enflasyon verilerini beklemesi nedeniyle petrol fiyatları çarşamba günü düşerek üç günlük yükselişini sonlandırdı.

Brent petrol saat 14:00 itibarıyla %0,60 düşüşle 76,77 dolardan işlem görürken, ABD'nin West Texas Intermediate (WTI) petrolü ise %1,09 düşüşle 72,91 dolardan fiyatlanıyor.

Amerikan Petrol Enstitüsü'nün yaptığı açıklamaya göre, zayıflayan talebin olası bir işareti olarak, ABD ham petrol stokları 5 Mayıs'ta sona eren haftada yaklaşık 3,6 milyon varil artarken, benzin stokları 399.000 varil arttı.

Açıklanan veriler ise Reuters anketine katılan sekiz analistin ham petrol stoklarında 900.000 varil ve benzin stoklarında 1,2 milyon varil düşüş beklentilerine karşı gerçekleşti. ABD hükümetinin petrol stoklarına ilişkin resmi verileri ise çarşamba günü açıklanacak.

Ancak resmi olmayan verilere göre görülen ABD'nin sürpriz stok artışı küresel petrol talebine ilişkin endişeleri de arttırdı.

Petrol piyasası analiz sağlayıcısı Vanda Insights kurucusu Vandana Hari ise "Ekonomik endişelerin, özellikle de dünyanın en büyük iki ekonomisine ilişkin endişelerin ön plana çıkmasıyla ham petrol vadeli işlemleri çarşamba günü erken saatlerde salı günkü mütevazı kazançlarını geri verdi." dedi.

Piyasa katılımcıları ise çarşamba günü açıklanacak olan ABD nisan ayı tüketici fiyat endeksi (TÜFE) rakamlarını beklemeye başladı.

Piyasa ayrıca perşembe günü Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) aylık petrol raporunu bekleyerek grubun ve müttefiklerinin fiyatları desteklemek için üretimi tekrar kısmaya ihtiyaç duyup duymayacağına dair ipuçları arayacak.

OPEC ve OPEC+ olarak bilinen müttefikleri, geçtiğimiz ay mayıs ayından yıl sonuna kadar üretimi günlük 1,16 milyon varil (bpd) azaltma konusunda anlaşmıştı.

REKLAMI KAPAT X