Akaryakıtta tabela değişiyor: Motorin fiyatlarında dev zam bekleniyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Akaryakıtta tabela değişiyor: Motorin fiyatlarında dev zam bekleniyor
Doviz.com
14.10.2023 11:18

Geçtiğimiz hafta akaryakıt fiyatlarına peş peşe gelen indirimlerin ardından salı gününden itibaren geçerli olmak üzere motorin fiyatlarına dev bir zam gelmesi bekleniyor.

Brent petrol ve dolar kurundaki değişimler, akaryakıt fiyatlarında da hareketliliğin artmasına yol açıyor.

Buna göre brent petroldeki gerilemenin desteğiyle 5 Ekim Perşembe günü benzin fiyatlarına gelen 2 lira 5 kuruşluk indirimin ardından 6 Ekim'de yine benzin fiyatlarında 1 lira 12 kuruşluk indirime gidilmişti. Benzine peş peşe gelen indirimlerin ardından ise 7 Ekim Cumartesi gününden itibaren geçerli olacak şekilde motorin fiyatlarında 2 lira 88 kuruş indirim gerçekleşmişti.

Bu indirimlerin ardından güncel akaryakıt pompa fiyatlarına göre İstanbul Avrupa yakasında motorinin litre fiyatı 37,34 lira olurken, benzinin litre fiyatı ise 33,58 lira olmuştu (Diğer il, ilçe ve dağıtım şirketi bazlı güncel fiyatlar ise akaryakıt sekmemizde listeleniyor).

Bu gelişmelerin ardından arz tedirginlikleri ile brent petrolün 90 doların üzerine kadar tırmanması sonrasında ise motorin fiyatlarına dev bir zam gelmesi bekleniyor.

Buna göre 17 Ekim tarihinden itibaren (00:01) motorin fiyatlarında litre başına 2 lira 25 kuruşluk fiyat artışı bekleniyor.

Benzin ve LPG grubunda ise herhangi bir fiyat değişikliği beklenmiyor.

Akaryakıt fiyatları nasıl hesaplanıyor?

Türkiye'de benzin ve motorin fiyatları hesaplanırken; Gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV ve EPDK payının eklenmesiyle KDV hariç Rafineri satış fiyatı bulunuyor.

Gümrüksüz Rafineri Fiyatı hesaplanırken ise Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük dolar kuru takip edilerek, belli bir fiyat değişim farkında gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı elde ediliyor.

İLGİLİ HABER Brent petrolde tedirgin eden yükseliş ABD’nin Rus ham petrolünü belirlenen tavan fiyatın üstünde taşıdıkları gerekçesiyle Türkiye ve BAE'den iki denizcilik şirketine yaptırım kararı alması sonrasında petrol fiyatları keskin bir yükseliş kaydediyor.
REKLAMI KAPAT X