Arz endişeleri petrol fiyatlarını 2,5 ayın zirvesine taşıdı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Arz endişeleri petrol fiyatlarını 2,5 ayın zirvesine taşıdı
Doviz.com
12.07.2023 13:08

Brent petrol, küresel ekonomik zayıflığın talebi azaltacağı ve arzın sıkılaşabileceği beklentisiyle 2,5 ayın zirvesinden işlem görüyor.

Buna göre, brent petrolün varil fiyatı bugün saat 13.00 itibarıyla yüzde 0,32 artışla 79,47 dolar seviyesinden işlem görüyor.

Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili de yüzde 0,31 artışla 75,06 dolardan işlem görüyor.

DBS Bank Enerji Analisti Suvro Sarkar ise arz endişelerinin yarattığı alım yönlü ivmelenmenin, resesyon endişeleri ve faiz artışı korkularının gölgesinde kalıp kalmayacağının piyasalar tarafından yakından takip edildiğini belirterek, bugün açıklanacak ABD enflasyon verilerine dikkat çekiyor.

Buna göre, piyasaların resesyon ve faiz ortamına ilişkin fikir edinmesinde faydalı olabilecek en önemli veri bugün TSİ 15.30’da açıklanacak.

Piyasa kaynakları ise Amerikan Petrol Enstitüsü rakamlarına dayanarak, ABD ham petrol stoklarının 7 Temmuz'a kadar olan haftada yaklaşık 3 milyon varil arttığını söyledi.

Reuters anketine katılan analistler ise ham petrol stoklarında 500.000 varillik bir artış bekliyordu. Beklentilerin üzerinde artan stoklar ise arz yönlü endişelerin kısmi de olsa soğumasına yol açtı.

Bununla birlikte, ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA) ve Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) tahminleri piyasanın 2024 yılına kadar sıkılaşacağına işaret etti.

En büyük petrol üreticisi Suudi Arabistan ise geçen hafta ağustos ayında 1 milyon varillik üretim kesintisini uzatma kararı alırken, Rusya da ihracatını 500.000 varil azaltacağını duyurmuştu.

İLGİLİ HABER Petrol fiyatlarında sürpriz kesinti kararı sonrası ani yükseliş Haftanın ilk işlem gününde en büyük petrol ihracatçısı Suudi Arabistan'ın arz kesintisini ağustos ayına kadar uzatacağını açıklamasının ardından brent petrol fiyatlarındaki yükseliş hızlandı.

Arzın daralmasına işaret eden bu kararlar ise petrol fiyatlarının yaklaşık 2,5 ayın en yüksek seviyesine çıkmasındaki temel katalizörler oldu

REKLAMI KAPAT X