Avrupa'da gaz piyasasını sarsan Chevron grevi büyüyor

Okuma Süresi: 1 Dakika
Avrupa'da gaz piyasasını sarsan Chevron grevi büyüyor
Doviz.com
14.09.2023 12:57

ABD'li enerji şirketi Chevron'un Avustralya'daki sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) tesisindeki grev büyüyor. Grevin büyümesi ise özellikle Avrupa'da doğal gaz fiyatlarında artışın ivme kazanmasına neden oluyor.

Chevron’un Avustralya’daki sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) tesislerinde çalışan işçiler, grevlerini büyüterek, saatler süren iş bırakma eylemleri ya da topyekûn grev yapmayı planladıklarını açıkladı.

Bu durum, küresel LNG arzının yüzde 5’inden fazlasını oluşturan tesislerde üretim kesintisi riskini artırdı.

Gorgon ve Wheatstone tesislerindeki işçiler, Chevron ile görüşmelerin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından altı gündür kısa sürelerle işi bırakma eylemi yapıyordu.

Sendikalar, muhtemelen çalışmayı tamamen bırakıp bugün itibarıyla şirket üzerindeki baskıyı artıracaklarını söylemişlerdi. Bir sendika yetkilisi ise her 12 saatte bir atılacak bir sonraki adımı değerlendireceklerini söyledi.

Goldman Sachs ise müşterilerine yolladığı araştırma notunda, 24 saat sürecek grevlerin arz riski oluşturacağını ancak doğal gaz fiyatlarında uzun süreli bir artışa neden olacak şekilde uzun bir kesinti yaşanması ihtimalinin düşük olduğunu belirtti.

İLGİLİ HABER Chevron grevi sonrası Avrupa’da doğal gaz fiyatlarında sert yükseliş Avrupa'da doğal gaz fiyatları, dünyanın en büyük sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ihracatçılarından biri olan Avustralya'daki Chevron grevinin ardından yüzde 10'dan fazla yükseldi.
REKLAMI KAPAT X