Brent petrol 15 ayın dibinden güç kazanmaya çalışıyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Brent petrol 15 ayın dibinden güç kazanmaya çalışıyor
Doviz.com
17.03.2023 13:57

Brent petrol, bankacılık krizinin yol açtığı endişelerle aralık ayından bu yana en büyük haftalık kaybını yaşarken, Çin talebindeki iyileşme beklentileriyle 15 ayın dibinden güç kazanmaya çalışıyor.

Brent petrol, bugün saat 13:45 itibarıyla %0,92 artışla 75,43 seviyesinden işlem görüyor.

ABD Batı Teksas Intermediate (WTI) petrol ise %1,57 artışla 69,42 seviyesinden işlem görüyor.

Her iki kontrat da bu hafta bir yıldan uzun bir sürenin en düşük seviyesini görürken, %10'a yakın değer kaybıyla aralık ayından bu yana en büyük haftalık düşüşlerini yaşadı.

Petrol ve diğer küresel varlıklar bu hafta Silicon Valley Bank (SVB) ve Signature Bank'ın çöküşü ile Credit Suisse ve First Republic Bank'a yönelik ABD ve İsviçre hükümetlerinin destek sağlamak için çabalamasına neden olan sorunlarla sarsıldı.

JPMorgan analistleri ise konuyla ilgili paylaştıkları bir notta, OPEC+ toplantısına ve Washington'un büyük olasılıkla stratejik rezervleri yeniden doldurmaya başlamasına atıfta bulunarak, "Petrol talebi yeniden fiyatlandırılıyor, ancak temellerde çok az değişiklik görüyoruz ve önümüzdeki haftalarda potansiyel politika eylemlerine ilişkin güncellemeleri beklerken fiyat tahminlerimizi şimdilik değiştirmiyoruz." ifadelerini kullandı.

WTI petrolün bu gelişmelerle Aralık 2021'den bu yana ilk kez varil başına 70 doların altına düşmesiyle ise ABD hükümetinin rekor düşük seviyelerde bulunan Stratejik Petrol Rezervini yeniden doldurmaya başlaması beklentileri kuvvetlendi.

Analistlerin Çin'in talep toparlanmasına ilişkin beklentileri de haftanın son işlem gününde fiyatlarda toparlanma yaşanmasını sağlayan bir diğer faktör oldu.

CMC Markets analisti Tina Teng, Çin'in talep toparlanmasının, gelecek verilerin ülke ekonomisinde iyi bir toparlanmaya işaret etmesi halinde petrol fiyatları için bu durumun olumlu olacağını bildirdi.

Ancak, bankacılık sektöründeki bulaşma riski yatırımcıları hala diken üstünde tutarak, bir çöküşün küresel bir resesyonu tetikleyebileceği ve petrol talebini azaltabileceği korkusuyla emtia gibi varlıklara olan iştahı azaltıyor.

REKLAMI KAPAT X