Brent petrol 2 haftanın en düşük seviyesine geriledi

Okuma Süresi: 2 Dakika
Brent petrol 2 haftanın en düşük seviyesine geriledi
Doviz.com
31.01.2023 11:45

Brent petrol, merkez bankalarının yaklaşan faiz toplantıları öncesinde artan endişelerin Çin'den gelen talep toparlanması beklentilerine ağır basmasıyla 2 haftanın en düşük seviyesine geriledi.

Brent petrol, bugün saat 11:45 itibarıyla %0,93 düşüşle 83,71 seviyesinden işlem görüyor.

ABD Batı Teksas Intermediate (WTI) petrol ise %0,90 düşüşle 77,20 seviyesinden işlem görüyor.

CMC Markets analisti Tina Teng, "Petrol piyasaları, Fed toplantısı öncesinde riskten kaçış işlemlerinin hakim olması ve güçlenen ABD dolarının etkisiyle aşağı yönlü bir baskıyla karşı karşıya kaldı." dedi.

Teng, Çin'in yeniden açılmasına rağmen Rusya'nın ihracatının yaptırımlardan etkilenmemiş görünmesi nedeniyle talep görünümünün hala belirsiz olduğunu da sözlerine ekledi.

Yatırımcılar ise ABD Merkez Bankası'nın çarşamba günü faiz oranlarını 25 baz puan artırmasını ve ertesi gün İngiltere Merkez Bankası ile Avrupa Merkez Bankası'nın 50 baz puanlık artış yapmasını bekliyor. Daha yüksek oranların küresel ekonomiyi yavaşlatabilme riski olma sebebi ise petrol piyasasındaki tedirginliği artırıyor.

Piyasa ayrıca Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) bakanları ve OPEC+ olarak bilinen Rusya'nın da dahil olduğu müttefik ülkelerin 1 Şubat'ta sanal ortamda yapmayı planladığı toplantıyı bekliyor.

Beş OPEC+ delegesinin pazartesi günü aktardığına göre ise bu haftaki toplantıda petrol üreticisi grubun mevcut üretim politikasının değiştirilmemesini tavsiye etmesi bekleniyor.

Son olarak OPEC+, ekim ayında üretim hedefini kasım ayından 2023 sonuna kadar günlük 2 milyon varil (bpd), yani dünya talebinin yaklaşık %2'si kadar azaltma konusunda anlaşmıştı.

Üretimde kesinti kararı petrol fiyatlarının yükselmesini sağlarken sonraki dönemlerde yaşanan talep sorunlarıyla fiyatlar yeniden geri çekilmişti.

Fiyatlarda son dönemde görülen geri çekilmenin bir diğer önemli sebebi ise Rusya oldu. Rusya'nın Ukrayna'yı işgali nedeniyle uygulanan Avrupa Birliği yasağı ve G7 fiyat sınırlamasına rağmen küresel pazara petrol tedarik etmeye devam etmesi küresel piyasalarda arz sorunlarının beklendiği kadar yüksek olmamasına sebep oldu ve petrol fiyatlarının baskılanmasına yol açtı.

Ancak yatırımcılar, petrol fiyatlarının kısa vadeli seyri hakkında ipucu sahibi olabilmek adına, merkez bankalarının faiz kararlarının dışında ABD'den gelecek stok verilerini de yakından takip edecek. Ekonomistler, ABD ham petrol ve benzin stoklarında bu hafta artış yaşanmasını beklerken, resmi petrol stok verilerini Amerikan Petrol Enstitüsü salı günü, ABD Enerji Bakanlığı'nın istatistik kolu olan Enerji Bilgi İdaresi ise çarşamba günü açıklayacak. 

REKLAMI KAPAT X