Brent petrol 2023 yılının ilk haftasında %9'a yakın değer kaybetti

Okuma Süresi: 2 Dakika
Brent petrol 2023 yılının ilk haftasında %9'a yakın değer kaybetti
Doviz.com
06.01.2023 11:51

Brent petrol, resesyon endişelerinin artması sonrasında 2023 yılının ilk haftasında %9'a yakın değer kaybetti.

Brent petrol, bugün saat 11:45 itibarıyla %0,05 düşüşle 78,65 seviyesinden işlem görüyor.

ABD Batı Teksas Intermediate (WTI) petrol ise %0,33 artışla 73,91 seviyesinden işlem görüyor.

Uluslararası Para Fonu'nun birçok büyük ekonomide potansiyel bir resesyon uyarısında bulunmasının ardından petrol fiyatları 2023'ün ilk iki seansında düşüş yaşadı.

Dünyanın en büyük iki petrol tüketicisi olan ABD ve Çin'den gelen zayıf ekonomik veriler, her iki ülkede de imalat faaliyetlerinin aralık ayında daralma gösterdiğine işaret etmişti. Bu verilerin ardından ise resesyon endişeleri küresel piyasalarda artış gösterdi.

Ancak, brent petrol hafta içinde derin kayıplar yaşadıktan sonra haftanın son gününde Çin-Hong Kong sınırının yeniden açılmasının etkisiyle dengelendi.

Dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısı olan Çin, perşembe günü yaptığı açıklamada, ülkenin katı Sıfır Covid politikasından bir adım daha uzaklaşarak Hong Kong sınırını 8 Ocak itibariyle yeniden açacağını duyurdu. Bu hamle, ülkede petrol talebinde artışı desteklemesi beklentileriyle nihai bir ekonomik toparlanma beklentilerini de artırdı.

Ancak, ABD'de Enerji Enformasyon İdaresi'nin verileri, ABD petrol stoklarının aralık ayının son haftasında beklenenden biraz daha fazla arttığını gösterdi.

Stoklardaki bu artış ise Çin'in piyasalara getirdiği iyimserliğin azalmasına yol açtı.

Petrol fiyatlarındaki düşüşte ayrıca, ABD istihdam piyasasının güçlü kaldığının görülmesinin ardından yükselişe geçen ABD dolarının da etkisi oldu. Daha güçlü bir dolar, diğer emtiaları elinde bulunduran yatırımcılar için petrole olan ilginin azalmasına yol açtı.

Merkez Bankası'nın aralık ayı toplantı tutanakları da ABD faiz oranlarının daha uzun süre yüksek kalabileceğine işaret etti. 

Ancak piyasalar, Fed'in şahin söylemini sürdürmek için daha fazla alana sahip olup olmadığını görmek için bugün açıklanacak ABD tarım dışı istihdam verisini beklemeye başladı.

REKLAMI KAPAT X