Brent petrol 6. haftalık kazancına hazırlanıyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Brent petrol 6. haftalık kazancına hazırlanıyor
Doviz.com
04.08.2023 14:21

Dünyanın ikinci ve üçüncü en büyük ham petrol üreticisi olan Suudi Arabistan ve Rusya'nın, eylül ayına kadar üretimlerini kısma taahhüdünde bulunmasının ardından petrol fiyatları altıncı haftasını da kazançla geçirme yolunda ilerliyor.

Buna göre, Brent petrol haftanın son işlem gününde %0,31 artışla varil başına 85,43 dolara yükselirken, ABD Batı Teksas Intermediate ham petrolü %0,22 artışla 81,94 dolara çıktı.

Böylelikle her iki gösterge de bu yılki en uzun haftalık kazanç serisine hazırlandı. Son altı haftada ise Brent %15,4 ve WTI ise %18,2 kazanç sağladı.

Petrol fiyatlarındaki yükselişte ise teme katalizör dünyanın en büyük petrol üreticilerinin üretimde kesinti kararı alması oldu.

Suudi Arabistan, perşembe günü petrol üretimini gönüllü olarak günde 1 milyon varil (bpd) azaltma kararını eylül sonuna kadar uzatırken, Rusya da önümüzdeki ay petrol ihracatını 300.000 varil/gün azaltacağını duyurdu.

Piyasalar ise Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve müttefikleri olan OPEC+ grubunun cuma günü yapacağı toplantıyı beklemeye başladı.

Petrol brokeri John Evans, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, petrolün tek başına çok iyi göründüğünü ancak yıllardır tek başına işlem yapmadığını ve genellikle piyasanın daha geniş bir çerçeveyi incelendiğini söyledi.

Öte yandan, sıkı iş gücü piyasalarını ve yavaşlayan bir hizmet sektörüne işaret eden son ABD verilerinin, arz kesintileri olsa bile petrol talebini azaltabileceği ve fiyatları baskılayabilecek bir unsur olabileceği belirtildi.

OANDA analisti Edward Moya ise ABD Merkez Bankası'nın faiz oranlarını artırma ihtimaline atıfta bulunarak, "Güçlü dolar ham petrol fiyatları üzerinde baskı yarattı ve herkes sıcak iş gücü piyasasının Fed'i politikayı daha da sıkılaştırmaya zorlayıp zorlamayacağını bilmek istiyor." dedi.

CMC markets analisti Tina Teng de ABD istihdam verilerine atıfta bulunarak, "Yaklaşan ABD tarım dışı istihdam verileri piyasaların odak noktası olacak ve bugün piyasa duyarlılığını yönlendirecek." dedi.

REKLAMI KAPAT X