Brent petrol 80 doların altına indi

Okuma Süresi: 2 Dakika
Brent petrol 80 doların altına indi
Doviz.com
07.12.2022 11:31

ABD'nin ekonomik görünümü ve Fed'in faiz artırımına ilişkin artan endişelerin sonucunda brent petrol 80 doların altına indi.

Brent petrol%0,30 düşüşle varil başına 79,11 seviyesinden işlem görüyor.

ABD Batı Teksas Intermediate (WTI) petrol ise, bugün saat 11:30 itibarıyla %0,27 düşüşle 74,05 seviyesinden işlem görüyor.

Her iki kontrat da salı günü son bir yılın en düşük seviyesine yaklaşmıştı.

Wall Street yetkilileri, faiz oranlarının yükselmeye devam etmesi ve enflasyonun beklenenden daha yüksek çıkması halinde, 2023 yılında potansiyel bir resesyon uyarısında bulundu.

Resesyon beklentileri ise talebe ilişkin görünümü karamsarlaştırarak fiyatlardaki geri çekilmeye destek oldu.

Bu hafta ABD'den gelen ekonomik veriler ise, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü baskının yakın vadede de devam edeceğine işaret etti. Bu eğilim  ise ABD Merkez Bankası'nın daha da şahin hamleler yapabileceği beklentilerini artırdı.

Yükselen faiz oranları ise, likiditenin azalması ve daha sıkı parasal koşullar oluşması nedeniyle talebin düşeceğinden korkulması sebebiyle bu yıl petrol piyasaları üzerinde ağır bir baskı oluşturmuştu.

Ayrıca, Fed'in önümüzdeki hafta faiz oranlarını 50 baz puan artırması beklenirken, Fed enflasyonun yükselmeye devam etmesi halinde faiz oranlarının çok daha yüksek seviyelere çıkabileceği uyarısında bulunmuştu.

Bu hafta yatırımcıların odağında ayrıca, ülkedeki enflasyonun seyrine ilişkin daha fazla ipucu vermesi beklenen kasım ayı ABD üretici enflasyonu verileri olacak.

Analistler, enflasyonun geçtiğimiz ay boyunca yüksek kaldığına dair herhangi bir işaretin verilmesinin ardından petrol piyasalarında daha fazla dalgalanma yaşanabileceğini belirtti.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve müttefiklerinin (OPEC+) yılın son toplantısında üretimi sabit tutmasının ardından petrol piyasaları haftaya yumuşak bir başlangıç yaptıktan sonra dolar endeksinin toparlanmasını ikinci seansa taşıması da petrol fiyatları üzerindeki baskıyı artırdı.

Ancak analistler, Rusya'nın Batı'nın yeni kısıtlamalarına ve petrol ihracatındaki fiyat sınırlamasına yanıt olarak üretimi kısması halinde ham petrol arzının daha da daralabileceğini belirtti.

Dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısı olan Çin'de ekonominin yeniden açıldığına dair işaretlerin artmasının da talebin iyileşmesi beklentisiyle piyasalara fayda sağlayabileceği belirtildi.

Son olarak bazı Çin şehirleri, hükümetin Sıfır Covid politikasına karşı artan halk öfkesine yanıt olarak Covid karşıtı önlemleri azalmıştı.

REKLAMI KAPAT X