Brent petrol ABD stoklarındaki artışa rağmen yükseliş deniyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Brent petrol ABD stoklarındaki artışa rağmen yükseliş deniyor
Doviz.com
11.01.2023 12:17

Dünyanın en büyük petrol tüketicisi olan ABD'de petrol stoklarında yaşanan artışa rağmen brent petrol, çarşamba günü 80 dolar seviyesinin üzerinde kalmaya çalışıyor.

Brent petrol, bugün saat 12:00 itibarıyla %0,29 artışla 80,33 seviyesinden işlem görüyor.

ABD Batı Teksas Intermediate (WTI) petrol ise %0,35 artışla 75,38 seviyesinden işlem görüyor.

Her iki kontrat da pazartesi ve salı günlerini yükselişle kapatarak 2023'ün ilk haftasındaki sert satışlardan sonra toparlanmaya çalışmıştı.

Ancak, Amerikan Petrol Enstitüsü (API) verilerine atıfta bulunan kaynaklar, ABD ham petrol stoklarının 6 Ocak'ta sona eren haftada 14,9 milyon varil arttığını; kalorifer yakıtı ve jet yakıtını içeren distilat stoklarının ise yaklaşık 1,1 milyon varil artış gösterdiğini açıkladı.

Analistler ise ham petrol stoklarının 2,2 milyon varil, distile ürün stoklarının ise 500.000 varil düşmesini bekliyordu.

Beklentilerin aksine stoklarda yaşanan artış ise fiyatlar üzerinde baskının artmasına yol açtı.

CMC Markets analisti Leon Li, ABD stoklarındaki büyük artışın petrol fiyatlarını aşağı çektiğini, resesyon riskinin de kısa vadede petrol fiyatlarındaki yükseliş trendini sınırladığını söyledi.

Yatırımcılar ise stokların API'nin verileriyle eşleşip eşleşmediğini görmek için çarşamba günü ABD Enerji Bilgi İdaresi'nden gelecek envanter verilerini beklemeye başladı.

Petrol piyasası son olarak enflasyonu kontrol altına almak için yapılacak keskin faiz artışlarının resesyonu tetikleyeceği ve yakıt talebini azaltacağı endişesiyle düşüşe geçmişti.

Rystad Energy analisti Claudio Galimberti, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Çin'in hala yaygın Covid-19 salgınıyla uğraşması ve ABD ile Avrupa'nın ekonomik yavaşlama riski altında olması petrol fiyatlarını baskılamaya devam ediyor." değerlendirmesinde bulundu.

Vadeli işlemlerin piyasa yapısı da bu zayıflığı yansıtırken, hem Brent hem de WTI kontratları contango'da kalmaya devam ediyor. Bu durum ise genellikle petrol fiyatları için daha az talep olduğuna işaret ederek, daha düşük fiyatlardan işlem görülmesine sebep oluyor.

*Contango: Emtia üzerine işlem gören vadeli işlem piyasalarında spot fiyatın (ya da daha yakın tarihli sözleşme fiyatlarlarının) ileri tarihli sözleşme fiyatlarından daha düşük fiyatlı işlem gördüğü piyasa koşuludur.

REKLAMI KAPAT X