Brent petrol, ABD stoklarındaki artışın beklentilerin altında kalması sonrasında yükseliyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Brent petrol, ABD stoklarındaki artışın beklentilerin altında kalması sonrasında yükseliyor
Doviz.com
26.01.2023 13:27

ABD stoklarının beklenenden daha az artmasının ardından perşembe günü brent petrol yükselişe geçti.

Brent petrol, bugün saat 13:15 itibarıyla %0,55 artışla 86,59 seviyesinden işlem görüyor.

ABD Batı Teksas Intermediate (WTI) petrol ise %0,94 artışla 80,90 seviyesinden işlem görüyor.

Brent petrol stoklardaki artışın beklentilerin altında kalması sonrasında başlayan yükseliş hareketine rağmen yatırımcılar, OPEC+ toplantısı ve AB'nin Rus rafine ürünlerine yönelik yaklaşan yasağı da dahil olmak üzere arz faktörleri üzerinde daha fazla netlik arıyor.

Citi analistleri perşembe günü yayımladıkları bir notta, "Piyasa, OPEC+ delegelerinin bir sonraki toplantısını beklerken, Rus rafine ürünlerine yönelik yaklaşan AB ambargosu ve ardından ticaret akışlarının yeniden düzenlenmesi konusunda daha fazla netlik kazanmayı bekliyor." dedi.

Citi analistleri ayrıca "Rus rafine ürünlerine yönelik yaklaşan AB ambargosu, piyasa için önemli bir endişe kaynağı olmaya devam ediyor." değerlendirmesinde bulundu.

Petrol fiyatları, ABD ham petrol stoklarında beklenenden daha az bir artış olduğunu gösteren verilerin ardından ise çok az değişiklik gösterdi.

Son olarak ABD'de Enerji Enformasyon İdaresi (EIA), ham petrol stoklarının 20 Ocak'ta sona eren haftada 533.000 varil artışla 448,5 milyon varile yükseldiğini açıkladı.

EIA'ya göre ham petrol stokları Haziran 2021'den bu yana en yüksek seviyede olmasına rağmen bu artış 1 milyon varillik tahminlerin önemli ölçüde altında kaldı.

Yavaşlayan küresel ekonomiye ilişkin daha geniş endişelerin yanı sıra daha az yakıt talebinin olduğunun düşünülmesiyse fiyat artışlarını sınırlayan önemli bir faktör oldu.

Reuters'ın ekonomistlerle yaptığı bir ankete göre ise küresel ekonomik büyümenin bu yıl %2'nin üzerinde gerçekleşebileceği tahmin edildi. Bu durum ise yılın başından bu yana piyasalarda görülen yaygın iyimserlikle çelişerek, fiyatlardaki artışı sınırlayan bir diğer katalizör oldu.

OPEC+ kaynakları ise Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC+ olarak bilinen müttefiklerinin 1 Şubat'taki toplantıda grubun mevcut üretim seviyelerini onaylamasının muhtemel olduğunu söyledi.

REKLAMI KAPAT X