Brent petrol arz ve talep yönlü gelişmelerle 85 doları aştı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Brent petrol arz ve talep yönlü gelişmelerle 85 doları aştı
Doviz.com
09.02.2023 12:28

Brent petrol, ABD stoklarındaki artışa rağmen Kahramanmaraştaki depremler sonrasında oluşan arz endişeleri ve Çin talebindeki canlanmanın etkisiyle 85 doların üzerine çıktı.

Brent petrol, bugün saat 12:15 itibarıyla %0,28 artışla 85,34 seviyesinden işlem görüyor.

ABD Batı Teksas Intermediate (WTI) petrol ise %0,19 artışla 78,62 seviyesinden işlem görüyor.

Enerji Enformasyon İdaresi çarşamba günü yaptığı açıklamada, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki ham petrol stoklarının geçen hafta artan üretimin de yardımıyla Haziran 2021'den bu yana en yüksek seviyesine çıktığını söyledi. ABD benzin ve distilat stokları da talebin zayıf kalması nedeniyle geçen hafta yükselişe geçti.

Stok verilerinin dünyanın bir numaralı ekonomisinde zayıflayan talebe işaret edebileceği korkusuna rağmen Çin talebindeki iyileşme fiyatlarda yükseliş yaşanmasını sağladı. 

Haitong Futures analistleri, konuyla ilgili paylaştıkları bir notta, "ABD ham petrol stokları beklentileri aşmasına rağmen Çin'in talep toparlanması, fiyatlarda yükseliş oluşmasını sağladı" dedi.

Çarşamba günü Fed yetkilileri ise ABD Merkez Bankası'nın enflasyonu soğutma çabaları sürerken daha fazla faiz artışının hala masada olduğunu belirtti. 

Yüksek faiz oranları ise 2022 yılında dolarla fiyatlanan emtiayı diğer alıcılar için daha pahalı hale getirerek, fiyatlarda düşüşün yaşanmasını sağlamıştı. 

Ancak dünyanın en büyük ikinci petrol tüketicisi Çin'in aralık ayında şehir çapında sokağa çıkma yasakları ve toplu testleri içeren üç yıldan fazla süren sıkı sıfır-COVID politikasını sona erdirmesiyle Çin'den daha güçlü talep beklentisi oluşması petrol fiyatlarına destek verdi.

ANZ analistleri Daniel Hynes ve Soni Kumari, perşembe günü yayınladıkları bir notta, Çin'de Ay Yeni Yılı tatillinin ardından seyahatlerin keskin bir şekilde arttığını belirterek, "Çin petrol tüketiminin bu yıl günde yaklaşık 1 milyon varil artmasını ve güçlü büyümenin yılın ilk çeyreğinin sonlarına doğru ortaya çıkmasını bekliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

BP ise pazartesi günü erken saatlerde Türkiye ve Suriye'yi vuran büyük bir depremin ardından 7 Şubat'ta Türkiye'nin Ceyhan limanından Azeri ham petrol sevkiyatları üzerinde mücbir sebep ilan etti. 

Deprem felaketi ayrıca Ceyhan'daki operasyonları durdurmuş ve Irak ve Azerbaycan'dan ham petrol akışını aksatmıştı.

Bu gelişme ise arz yönlü endişelerin oluşmasına sebep olarak küresel bazda fiyatlardaki yükselişi destekleyen bir diğer etken oldu.

REKLAMI KAPAT X