Brent petrol, arzın daralması sonrasında haftalık kazanca yöneldi

Okuma Süresi: 2 Dakika
Brent petrol, arzın daralması sonrasında haftalık kazanca yöneldi
Doviz.com
01.09.2023 12:07

Brent petrol, sıkılaşan arz ve OPEC+ petrol üreticileri grubunun üretim kesintilerini yıl sonuna kadar uzatabileceğine yönelik beklentiler ile cuma günü art arda dördüncü seansta yükselirken, iki haftalık kayıp serisini de sonlandırmaya hazırlanıyor.

Buna göre, Brent ham petrolü saat 12.00 itibarıyla %0,74 artışla varil başına 87,43 dolar olurken, ABD West Texas Intermediate ham petrolü (WTI) %0,62 artışla varil başına 84,40 dolara çıktı.

WTI hafta boyunca %5'in üzerinde yükselirken, Brent ise yaklaşık %3,8 artış kaydetti.

Analistler ise Suudi Arabistan'ın OPEC+ olarak bilinen Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve müttefiklerinin kesintilerine ek olarak günde 1 milyon varillik gönüllü petrol üretim kesintisinin ekim ayına kadar uzatılmasını beklediklerini bildirdi.

Buna göre National Australia Bank, cuma günü yayımladığı bir müşteri notunda, "OPEC arzını piyasaya geri çekmek ve ABD'li kaya petrolü üreticilerini sondaj faaliyetlerini artırmaya teşvik etmek için gerekli olan 90 dolar/varil üzerindeki fiyatlarla birlikte kesintilerin uzatılmasını beklemeye devam ediyoruz" dedi.

Rusya Başbakan Yardımcısı Alexander Novak ise perşembe günü yaptığı açıklamada, dünyanın en büyük ikinci petrol ihracatçısı olan Rusya'nın da OPEC+ ortaklarıyla petrol ihracatını kısma konusunda anlaştığını söylemişti.

Bu kesinti kararları ise arz yönlü endişelerin yeniden artışa geçmesini sağlayarak petrol fiyatlarının yükselişine destek oldu.

Çarşamba günü açıklanan resmi verilerine göre ise ABD’de ham petrol stokları geçen hafta 10,6 milyon varil ile beklenenden daha fazla düştü. Ticari ham petrol stokları da, temmuz ayının ortasından bu yana 34 milyon varil azaldı.

Tüccarlar ve yatırımcılar genellikle ABD stoklarındaki değişiklikleri küresel üretim-tüketim dengesindeki hassasiyetin bir göstergesi olarak ele alıyor ve stokların sürekli azalması durumunda spot fiyatların yükselebileceğine yönelik işlem yapıyor.

İLGİLİ HABER Benzine indirim geldi: Güncel akaryakıt fiyatları (1 Eylül 2023) Akaryakıta gelen son zamların ardından benzin fiyatlarına gece saatlerinden itibaren indirim geldi.
REKLAMI KAPAT X