Brent petrol, son bir ayın zirvesinden Çin’deki Covid-19 vakalarının ve ABD petrol stoklarının artmasıyla geriledikten sonra, arz endişeleriyle dengelenme arayışına girdi.
Brent petrol, bugün saat 10:45 itibarıyla varil başına 95,28 seviyesinden işlem görüyor.
ABD Batı Teksas Intermediate (WTI) petrol, %0,34 düşüşle 88,61 seviyesinden işlem görüyor.
Amerikan Petrol Enstitüsü’nün (API) açıkladığı verilere göre, ABD’de petrol stokları 4 Kasım'da sona eren haftada yaklaşık 5,6 milyon varil arttı. Piyasanın genel beklentisi ise bu artışın 1,4 milyon varil seviyesinde gerçekleşmesiydi.
Açıklanan verilere göre benzin stokları da, analistlerin 1,1 milyon varil düşüş tahminlerine karşın yaklaşık 2,6 milyon varil artış gösterdi.
ABD petrol ve benzin stoklarında beklentilerin üzerinde gelen bu rakamlar, her iki petrol türünün fiyatının da gerilemesine yol açmıştı.
Ancak piyasalar, dünyanın en büyük ekonomisindeki talep görünümü hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için Enerji Enformasyon İdaresi'nin bugün açıklayacağı resmi verileri beklerken dengelenme arayışına girdi.
Ayrıca, Çin'in “Sıfır-Covid” politikasında gevşemeye gideceğinin düşünülmeye başlanmasıyla yükselen brent petrol fiyatları, hafta sonu Çinli yetkililerin, artan Covid-19 vakaları sebebiyle politikalarına sadık kalacaklarını belirtmesiyle tekrar gerilemişti.
Ülkede başta Guangzhou olmak üzere, diğer şehirlerde de artış gösteren Covid-19 vakaları, küresel üretim merkezi olan Çin’in talep görünümünde belirsizliğe sebep olarak, ülkenin yakıt talebinin düşebileceği beklentilerini artırdı.
CMC Markets analisti Tina Teng ise, “Fiziki piyasalardaki sıkı arza rağmen, Çin'in talepteki yavaşlama görünümü, vadeli petrol piyasaları üzerinde etkisini gösteriyor.” dedi.
SPI Asset Management Yönetici Ortağı Stephen Innes ise bir notunda, "Çin'in yeniden açılması beklentilerinin kaybolması ve ABD’nin petrol talebinin azaldığını gösteren veriler birleştirildiğinde, durgunluk beklentisinin geri döndüğü söylenebilir." dedi.
Ancak piyasalar, Avrupa Birliği'nin (AB) Rus petrolünü yasaklaması ve OPEC+ grubunun üretimi kısması nedeniyle arz endişelerini taşımaya da devam ediyor.
AB, Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline misilleme olarak 5 Aralık tarihinden itibaren Rus petrolüne ambargo getirecek, 5 Şubat tarihinden itibaren ise Rus petrol ürünlerinin ithalatı yasaklayacak.