Brent petrol Çin'de kısıtlamaların gevşeyeceği beklentisiyle yükseldi

Okuma Süresi: 2 Dakika
Brent petrol Çin'de kısıtlamaların gevşeyeceği beklentisiyle yükseldi
Doviz.com
29.11.2022 11:57

Brent petrol, Çin'in büyük şehirlerinde Sıfır-Covid stratejisine karşı yapılan protestoların ardından Çin'in Covid-19 kontrollerini gevşeteceği beklentisiyle salı günü yükseldi.

Brent petrol, geçtiğimiz günlerde yaşadığı derin kayıpların ardından yükselişe geçerek, %2,42 artışla varil başına 85,92 seviyesinden işlem görüyor.

ABD Batı Teksas Intermediate (WTI) petrol ise, bugün saat 11:45 itibarıyla %2,15 artışla 78,90 seviyesinden işlem görüyor.

Her iki gösterge de günün erken saatlerinde 2 dolardan fazla değer kazandı.

Çin, Şangay ve Pekin'deki rekor Covid vakalarının ardından oluşan protestoların ortasında salı günü vakaları önlemek ve kontrol etmek için alınabilecek önlemlerle ilgili bir basın toplantısı düzenledi.

Bu basın toplantı sonrasında piyasalarda önlemlerin gevşetilebileceği beklentisi artarken, benzer söylentiler son haftalarda piyasalarda volatilitenin artmasına sebep olmuştu.

Çinli analistler ise, hafta sonu Çin'in dört bir yanında görülen sokak protestolarının, Devlet Başkanı Xi Jinping'in Sıfır-Covid politikasına karşı bir eyleme dönüştüğünü belirtti.

Pekin, dünyanın büyük çoğunluğu kısıtlamaları kaldırırken bile Sıfır-Covid politikasına bağlı kalmıştı.

Petrol fiyatları üzerindeki yükselişte ayrıca, büyük petrol üreticilerinin (OPEC+) üretim planlarını açıklayacağı toplantının da yaklaşması etkili oldu. OPEC+ grubunun toplantısının 4 Aralık'ta gerçekleşmesi bekleniyor.

Eurasia Group analistleri, pazartesi günü yayınladıkları bir notta, “Çin'den gelen talebin zayıflaması, OPEC+ grubunu üretim kesintisine teşvik edebilir.” dedi.

Haitong Futures analistleri ise, "OPEC'in resmi açıklaması olmasa da, üretimde kesinti beklentisi piyasa duyarlılığını yansıtıyor. Böyle bir hamlenin gerçekleşmesi muhtemelen petrol fiyatlarının dönüm noktası olacaktır." dedi.

OPEC+ grubu, petrol fiyatlarını desteklemek amacıyla kasım ayındaki toplantısında üretimi günlük 2 milyon varil (bpd) düşürme kararı almıştı.

Fiyatlardaki yükselişte ayrıca, Batı'nın Rus petrolüne uygulayacağı tavan fiyat sınırlaması da etkili oldu.

Ancak diplomatlar, AB hükümetlerinin pazartesi günü üst sınır konusunda anlaşamadığını, Polonya'nın belirlenecek üst sınırın G7 tarafından önerilenden daha düşük olmasında ısrar ettiğini söyledi.

Fiyat üst sınırının ise, AB'nin Rus ham petrolüne uyguladığı yasağın da yürürlüğe gireceği 5 Aralık'ta yürürlüğe girmesi bekleniyor.

REKLAMI KAPAT X