Brent petrol Çin’in likidite önlemleriyle yükseliş çabasında

Okuma Süresi: 2 Dakika
Brent petrol Çin’in likidite önlemleriyle yükseliş çabasında
Doviz.com
17.10.2022 14:32

Çin'in pandemiden etkilenen ekonomisine yardımcı olmak için likidite önlemlerini devreye sokmasının ardından, bugün brent petrol fiyatı gelecek dönemlerde talebin artabileceği beklentisiyle yükseliş çabasına girdi.

Brent petrol, geçen hafta yaklaşık %4 düştükten sonra, bugün saat 14:30 itibarıyla %0,23 artışla varil başına 91,24 seviyesinden işlem görüyor.

ABD Batı Teksas Intermediate (WTI) petrol, 84,75 dolar seviyesinden işlem görüyor.

Çin Ulusal Enerji İdaresi'nden üst düzey bir yetkili, Çin’in yerli enerji tedarik kapasitesini büyük ölçüde artırarak; kömür, petrol, gaz ve elektrik gibi temel emtialardaki kontrollerini artıracağını söyledi.

Bir başka devlet yetkilisi de Pekin'de düzenlenen bir basın konferansında, Çin'in önemli emtialarda rezerv kapasitelerini daha fazla artıracağını belirtti.

CMC Markets analisti Tina Teng, “Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in, ekonomiye yönelik destekleyici söylemleri, güvence yaratarak talep görünümünü olumlu etkiledi. Bu sebeple, petrol fiyatları yükselmeye başladı.” değerlendirmesinde bulundu.

Çin'in bu hafta ayrıca, ticaret ve ekonomi verilerini açıklaması bekleniyor. Üçüncü çeyrek GSYH büyümesi bir önceki çeyreğe göre toparlanabilecek olsa da, Başkan Xi'nin sıkı COVID-19 politikası, dünyanın iki numaralı ekonomisini büyük olasılıkla, neredeyse yarım yüzyıldaki en kötü performans göstereceği yılla karşı karşıya bırakacak.

Ayrıca, OPEC+ 5 Ekim'de üretimi günlük 2 milyon varil azaltma kararı almıştı, ancak bazı üyeler halihazırda kapasitelerinin altında üretim yaptıkları için bu miktarın fiili olarak 1 milyon varil seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.

Buna rağmen, en büyük petrol ihracatçısı Suudi Arabistan önemli Asya pazarlarına ihracatını, kasım ayından itibaren sabit tutacağını açıkladı.

Analistler, OPEC+'nın üretim kesintilerinin ve Avrupa Birliği'nin (AB) Rus petrolüne uygulayacağı ambargonun arzı sıkılaştırmasına rağmen, güçlü ABD doları ve Fed’in yeni faiz artışlarıyla, brent petroldeki fiyatların artışını sınırlandırabileceğini ve petrol fiyatlarında gelecek dönemlerde dalgalı bir seyir görülebileceğini belirtti.

ANZ Research analistleri de, petrol ve petrol ürünleri için sıkılaşan arzın ve yaklaşan ekonomik risklerin fiyatları dalgalı tutabileceğini belirtti.

REKLAMI KAPAT X