Brent petrol fiyatında düşüş başladı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Brent petrol fiyatında düşüş başladı
Doviz.com
11.10.2022 11:40

Brent petrol fiyatı, OPEC+ grubundan gelen petrol üretimini azaltma kararının ardından 98 dolara ulaştıktan sonra, Fed'in yapacağı faiz artışının küresel talebi etkilemesi riskiyle düşmeye başladı.

Londra'da işlem gören brent petrol fiyatları 98 dolar seviyesine ulaştıktan sonra %1,51 düşüşle 94,74 seviyesinden işlem görüyor.

ABD WTI kontratları ise %1,45 düşerek varil başına 89,81 dolar seviyesinden işlem görüyor.

OPEC ve müttefiklerinin (OPEC+) 2020 COVID salgınından bu yana en büyük kesinti olan ham petrol üretimini günlük 2 milyon varil (bpd) azaltma kararı almasının ardından petrol fiyatları geçen hafta sert bir şekilde yükselmişti.

OPEC+ grubunun bu kararı büyük ölçüde ham petrol fiyatlarını istikrara kavuşturmak için yapılmıştı. Böylelikle OPEC+ grubu kısa süre önce düşen petrol fiyatlarının 90 doların altına inmesine izin vermeyeceğinin mesajını vermiş oldu.

Ancak kesinti, kasım ayındaki ara seçimler öncesinde benzin fiyatlarını düşürmeye çalışan ABD hükümetinin tepkisini çekti.

Washington, yüksek petrol fiyatlarının Rusya'nın yararına olduğu gerekçesiyle Ukrayna konusunda Suudi Arabistan ile diplomatik işbirliğini dondurma tehdidinde bulundu.

Fed Başkan Yardımcısı Lael Brainard'ın faiz artışlarına ilişkin şahin yorumlarının, artan faiz oranlarından kaynaklanabilecek potansiyel bir ekonomik yavaşlama riskini oluşturması brent petrol fiyatını pazartesi günü yaklaşık %2 düşürdü.

Dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısı olan Çin, bu yıl COVID ile ilgili kısıtlamalar nedeniyle talepte ciddi bir düşüş yaşamıştı. Çin'de talebin yavaşladığına dair korkular da brent petrol fiyatlarındaki yükselişin durmasına sebep oldu.

Cuma günü açıklanacak Çin ticaret verilerinin petrol talebi hakkında daha fazla ipucu vermesi bekleniyor.

Rusya pazartesi günü, Rusya ve Kırım'ı birbirine bağlayan önemli bir köprünün yıkılmasına misilleme olarak Ukrayna şehirlerine şimdiye kadarki en büyük hava saldırılarından birini başlattı. Ukrayna'nın silahlı kuvvetlerini güçlendirme sözü verdiği bu hamle, uzun süredir devam eden çatışmada potansiyel bir hareketliliğe işaret etti.

Analistler, Rusya ve Ukrayna savaşındaki hareketliliğin devam etmesi sebebiyle Rusya’nın daha fazla arz kesintisine gidebileceğini, bu sebeple fiyatlarda yükseliş görülebileceğini belirtiyor.

Ayrıca hareketliliğin oluşması sonucunda Ukrayna, Avrupa'ya elektrik ihracatını durdurmak zorunda kaldı. Bu da Avrupa’da ham petrol talebini artırabilecek önemli bir gelişme olarak ifade ediliyor.

Brent petrol fiyatları, piyasalardan gelen karışık veriler nedeniyle son iki ayda yüksek volatiliteye yaşadı.

Ancak analistler, büyük ölçüde arz kesintileri ve ithalatçıların yüksek talebi nedeniyle fiyatların önümüzdeki aylarda da artmasını bekliyor.

REKLAMI KAPAT X