Brent petrol fiyatlarında keskin düşüş

Okuma Süresi: 2 Dakika
Brent petrol fiyatlarında keskin düşüş
Doviz.com
22.11.2023 17:51

Brent petrolün varil fiyatı, dünyanın en büyük petrol tüketicisi ABD'de talebin düştüğü endişeleri ve Orta Doğu'dan gelen olumlu haber akışı sonrasında yüzde 4 geriledi.

Dün günü 82,45 dolar seviyesinde tamamlayan brent petrol, bugün saat 17.30 itibarıyla yüzde 4 düşüşle 79,22 dolara geriledi.

Aynı dakikalarda Batı Teksas türü ham petrolün varili de yüzde 4,29 gerilemeyle 74,32 dolara indi.

Dünyanın en büyük petrol tüketicisi ABD’de talebin düştüğüne ilişkin veriler, fiyatlardaki geri çekilmede temel katalizör oldu.

Güçlü dolar, petrolün cazibesini azalttı

Öte yandan, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) 31 Ekim-1 Kasım tarihlerinde düzenlenen toplantısına ilişkin tutanaklar, banka yetkililerinin para politikasının seyrinde ihtiyatlı bir yaklaşım benimsenmesi konusunda hemfikir olduğunu, gelen verilerin enflasyonun düşürülmesindeki ilerlemenin yetersiz olduğunu göstermesi durumunda para politikasının daha da sıkılaştırılabileceğini ortaya koydu.

Tutanaklarda, tüm yetkililerin, enflasyon sürdürülebilir şekilde belirlenen hedefe gerileyene kadar para politikasının kısıtlayıcı kalmasının uygun olacağı kanaatini taşıdığı belirtildi.

Söz konusu haber akışıyla doların diğer para birimleri karşısında değer kazanması da petrol fiyatlarındaki düşüşü destekledi. Buna göre dolar endeksi dünkü kapanışa göre yüzde 0,33 artışla 103,82 oldu.

Doların küresel çapta değer kazanması ise petrol alımında diğer para birimlerini kullanan alıcılar için petrolü daha pahalı hale getirerek talepte azalmaya sebep oldu.

İLGİLİ MAKALE Brent petrol fiyatlarını etkileyen temel faktörler nelerdir? Brent petrol fiyatlarını etkileyen temel faktörler nelerdir?

Orta Doğu’da yaşanan gelişmeler endişeleri hafifletti

Hamas ve İsrail’in esir takası ve dört günlük insani ara konusunda anlaştığına ilişkin haberler de arz yönlü endişeleri hafifleterek, fiyatların düşüşünde etkili olan bir diğer faktör oldu.

Buna göre İsrail ile Hamas, çatışmalara insani ara verecek uzlaşmanın 23 Kasım’da uygulamaya girmesini kabul etti. Böylelikle çatışmalara 4 günlük insani ara verilecek.

Ancak, OPEC+ grubunun 30 Kasım’da yapılması planlanan toplantısında, fiyatları istenilen seviyeye getirebilmek amacıyla daha fazla kesintiye gidebileceği endişeleri, petrol fiyatlarında daha fazla düşüşün önüne geçti.

İLGİLİ MAKALE OPEC nedir?: OPEC+ grubu ile arasındaki farklar nelerdir? OPEC nedir?: OPEC+ grubu ile arasındaki farklar nelerdir?
REKLAMI KAPAT X