Brent petrol, geçtiğimiz haftaki kayıpların ardından yükselişe geçti

Okuma Süresi: 2 Dakika
Brent petrol, geçtiğimiz haftaki kayıpların ardından yükselişe geçti
Doviz.com
20.02.2023 12:36

Brent petrol, artan faiz oranları ve kötüleşen talebe ilişkin endişelerin yarattığı baskıyla geçtiğimiz hafta yaşadığı kayıpların bir kısmını telafi ederek yeni haftaya yükselişle başladı.

Brent petrol, bugün saat 12:30 itibarıyla %1,07 artışla 83,89 seviyesinden işlem görüyor.

ABD Batı Teksas Intermediate (WTI) petrol ise %0,90 artışla 77,24 seviyesinden işlem görüyor.

Ham petrol fiyatları, beklenenden daha yüksek gelen ABD enflasyonu ve bazı Fed yetkililerinden gelen şahin yorumların ardından piyasalarda daha fazla politika sıkılaştırması korkusunun hakim olması nedeniyle geçtiğimiz hafta sert kayıplar yaşamıştı.

Buna göre, yükselen faiz oranlarının bu yıl ekonomik aktiviteyi sekteye uğratması ve bunun da petrol talebinde yavaşlamayı tetiklemesi bekleniyordu. 

Bu beklentilerle her iki petrol türü de geçtiğimiz haftayı %4'e yakın değer kaybıyla tamamladı. 

Bu hafta ise gözler çarşamba günü açıklanacak olan Fed'in şubat ayı toplantı tutanaklarına çevrildi. 

Analistler, politika yapıcıların toplantı sonrasında sürdürdüğü şahin söylemlerinin tutanaklara da büyük ölçüde yansımasını bekliyor. 

Bu hafta ayrıca, Fed'in tercih ettiği enflasyon göstergesi olan kişisel tüketim harcamaları endeksine ilişkin bir okumayla birlikte bir dizi Fed konuşmacısının da söylemlerinin para politikasında izlenilecek yola ilişkin daha fazla ipucu vermesi bekleniyor.

Son olarak petrol fiyatları, ülkenin önceki hafta beklenenden çok daha yüksek stok artışları kaydetmesinin ardından, ABD arz bolluğuna dair artan işaretlerle düşmüştü. 

Petrol fiyatlarının düşüşünde bir diğer önemli etken ise ABD'nin Stratejik Petrol Rezervi'nden 26 milyon varil ham petrol sattığını açıklaması oldu.

Ancak petrol boğaları, Çin'in üç yıldır süren COVID karantinalarından yeniden çıkmasıyla birlikte bu ülkede bir toparlanma yaşanacağına dair umutlarını korudu ve bu gelişmenin etkisiyle haftaya fiyatlarda yükselişle başlandı. 

OPEC ve IEA ise dünyanın en büyük petrol ithalatçısındaki ekonomik toparlanmanın ham petrol talebini bu yıl rekor seviyelere çıkaracağını tahmin etti. Bu gelişme de küresel talep yönündeki olumlu havayı destekledi.

REKLAMI KAPAT X