Brent petrol haftaya değer kaybıyla başladı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Brent petrol haftaya değer kaybıyla başladı
Doviz.com
30.01.2023 13:19

Merkez bankalarının yaklaşan faiz artırımları ve İran'daki bir drone saldırısı nedeniyle artan Orta Doğu gerginliğinin etkisiyle brent petrol haftaya bir miktar geri çekilerek başladı.

Brent petrol, bugün saat 13:15 itibarıyla %0,38 düşüşle 86,07 seviyesinden işlem görüyor.

ABD Batı Teksas Intermediate (WTI) petrol ise %0,40 düşüşle 79,36 seviyesinden işlem görüyor.

Küresel piyasalarda yatırımcılar, merkez bankalarının faiz kararlarına odaklandı.

Yatırımcılar, Fed'in çarşamba günü faiz oranlarını 25 baz puan artırmasını ve ertesi gün İngiltere Merkez Bankası ve Avrupa Merkez Bankası'nın yarım puanlık artışlar yapmasını bekliyor.

Vortexa APAC Analiz Müdürü Serena Huang, petrol fiyatlarının haftaya geri çeklilerek başlamasıyla ilgili "yaklaşan Fed toplantısındaki potansiyel faiz artırım belirsizlikleri petrol fiyatlarının aşağı çekilmesine sebep oldu." dedi.

Piyasa ayrıca, Ukrayna'yı işgali nedeniyle uygulanan AB yasağı ve G7 fiyat sınırlamasına rağmen güçlü Rus arzı göstergelerinin baskı altında kaldığını fiyatladı. Bu sebeple her iki petrol göstergesi de geçen hafta son üç haftanın ilk haftalık kaybını yaşadı.

Merkez bankası toplantılarının yanı sıra, çarşamba günü Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve OPEC+ olarak bilinen Rusya liderliğindeki müttefiklerin kilit bakanlarının bir araya geleceği toplantı da piyasaların yakından takip ettiği bir diğer gelişme olacak.

Analistler, çarşamba günü yapılacak OPEC+ panel toplantısında petrol üretim politikasında bir değişikliğe gidilmesinin pek olası görünmediğini ancak küçük bir kesinti ile sürpriz yaşanabileceğinin de göz ardı edilmemesi gerektiğini söylüyor.

PVM'den Stephen Brennock, "Yaklaşan OPEC toplantısı, bu hafta petrol fiyatlarında önemli dalgalanmalara zemin hazırlıyor. Bununla birlikte, fiyatların 80 doların altına düşmesi pek olası değil aksine 100 dolara yaklaşmak için mücadele edildiğini görüyoruz." dedi.

Brent petrol, son olarak pazartesi günü erken saatlerde petrol üreticisi İran'da bir insansız hava aracı saldırısının ardından Orta Doğu'da yaşanan gerginlikler nedeniyle yükselişe geçmişti.

8VantEdge Portföy Yöneticisi Stefano Grasso, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "İran'da neler olduğu henüz net olmasa da, oradaki herhangi bir karmaşanın ham petrol akışını bozma potansiyeline sahip olduğunu söyleyebiliriz." dedi.

2023 yılının başında petrol fiyatları destekleyen bir diğer katalizör ise Çin'in talebindeki artış beklentileri olmuştu. Dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısının politika yapıcıları, hafta sonu talebi destekleyecek bir politika sürdüreceklerini yineledi. 

REKLAMI KAPAT X