Brent petrol haftaya yükselişle başladı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Brent petrol haftaya yükselişle başladı
Doviz.com
05.12.2022 12:37

Brent petrol, OPEC+ grubunun üretim kesintisini günlük 2 milyon varil olarak uygulamaya devam edeceğini söylemesinin ve bazı Çin şehirlerinin Covid-19 kısıtlamalarını hafifletmesinin ardından haftaya yükselişle başladı.

Brent petrol%1,31 artışla varil başına 86,69 seviyesinden işlem görüyor.

ABD Batı Teksas Intermediate (WTI) petrol ise, bugün saat 12:30 itibarıyla %1,66 artışla 81,31 seviyesinden işlem görüyor.

OPEC+ grubu, pazar günü gerçekleştirdiği toplantıda kasım ayında alınan günlük 2 milyon varil (bpd) üretim kesintisine gidilmesine yönelik karara sadık kalacağını belirtti.

National Australia Bank Emtia Araştırma Müdürü Baden Moore, "OPEC hafta sonu üretim kesintisini sabit bıraktı, bu hamlelerinin ardından piyasayı dengelemeye devam etmelerini bekliyorum." dedi.

ABD'nin stratejik petrol rezervine de atıfta bulunan Moore, "SPR'nin serbest bırakılması ve AB yaptırımlarının uygulanması sonrasında OPEC+ grubunun piyasayı sıkılaştırması bekleniyordu, ancak piyasa bu hamleyi fiyatlamıştı." dedi.

Ancak, CMC Markets analisti Leon Li, OPEC+ grubunun üretimi sabit tutma kararının ve Çin'den gelen zayıf ekonomik verilerin ardından petrol fiyatlarındaki artışların tersine dönebileceğini söyledi.

Li konuyla ilgili, "Çin'in mevcut ekonomik verileri hala zayıf, ithalat ve ihracatta keskin bir düşüş var, bu da durgun iç talebi yansıtıyor. Bu durumun sonucunda ise talep görünümü bozuluyor. OPEC+ üretimini değiştirmedi. Daha fazla üretim azaltma önlemi alınmazsa petrol fiyatları yeniden düşebilir." dedi.

Yakıt talebi için olumlu bir işaret olarak görülen Çin şehirlerinin Covid-19 kısıtlamalarını hafifletmesi ise petrol fiyatlarındaki yükselişin bir diğer önemli sebebi oldu.

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi ve en büyük ham petrol ithalatçısı olan Çin'de iş ve üretim faaliyetleri, koronavirüsün yayılmasını engellemeye yönelik “Sıfır-Covid” önlemleri nedeniyle bu yıl darbe almıştı.

REKLAMI KAPAT X