Brent petrol ılımlı bir yükselişle stok verilerini bekliyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Brent petrol ılımlı bir yükselişle stok verilerini bekliyor
Doviz.com
23.02.2023 11:27

Brent petrol, önceki gün yedi haftanın en büyük günlük kaybını gerçekleştirdikten sonra, ABD Merkez Bankası'nın daha fazla faiz artırımı önererek ekonomiye ilişkin endişeleri artırmasının ardından piyasa oyuncularının pozisyonlarını yeniden değerlendirmesiyle perşembe gününe yükselişle başladı.

Brent petrol, bugün saat 11:15 itibarıyla %0,40 artışla 80,92 seviyesinden işlem görüyor.

ABD Batı Teksas Intermediate (WTI) petrol ise %0,28 artışla 78,16 seviyesinden işlem görüyor.

Her iki gösterge de önceki işlem gününde daha agresif faiz artışı beklentileriyle 2 dolardan fazla değer kaybetmişti.

Bu gelişmenin ardından dün yayımlanan Fed'in toplantı tutanakları ise Fed yetkililerinin çoğunluğunun yüksek enflasyon risklerinin para politikasını şekillendiren önemli bir faktör olmaya devam etmesi sebebiyle enflasyonun kontrol altına alınana kadar faiz artışlarının devam etmesi gerektiği konusunda hemfikir olunduğunu gösterdi.

Politika yapıcılar ayrıca faiz artışlarında duraksamanın gelen verilere daha yakından bağlı olacağını da bildirdi.

Haitong Futures analistleri ise Fed'in toplantı tutanaklarını yayımlamasının ardından yatırımcıların Çin'in canlanan talebi ile ABD ve diğer gelişmiş ekonomilerdeki durgun tüketim beklentilerini tartarak enerji piyasasını yeniden ayarlayacağını söyledi.

Son dönemlerde petrol fiyatlarındaki artışa bir miktar destek veren Rusya ise batı limanlarından petrol ihracatını mart ayında, şubat ayına kıyasla %25'e varan oranlarda azaltmayı planladığını açıkladı. Bu gelişme ise günlük 500.000 varillik üretim kesintisi duyurusunun aşılabileceğinin fiyatlanmasına sebep olarak petrol fiyatlarını yukarı yönlü destekledi.

Dolar endeksi de perşembe günü %0,10 düşüşle 104,4560'a gerileyerek, petrolü diğer para birimlerine sahip olan alıcılar için biraz daha cazip hale getirdi.

Ancak brent petrolde yaşanan fiyat artışları, ham petrol stoklarının daha da artacağına ilişkin işaretlerle sınırlı kaldı.

ABD Enerji Enformasyon İdaresi'nin resmi verileri ise bugün ilerleyen saatlerde açıklanacak. Analistler bu verinin ardından petrol fiyatlarında hareketlilik olabileceği uyarısında bulunuyor.

REKLAMI KAPAT X