Brent petrol OPEC+ toplantısı öncesinde yükselişte

Okuma Süresi: 2 Dakika
Brent petrol OPEC+ toplantısı öncesinde yükselişte
Doviz.com
04.10.2022 16:59

Brent petrol, OPEC+'nın bu haftaki toplantısında petrol üretiminde büyük bir kesinti konusunda anlaşabileceği beklentisiyle yükselirken, güçlü talep ve Rus petrolüne yönelik yaklaşan yaptırımlar da fiyatlara bir miktar destek verdi.

Brent petrol, önceki gün %4'ten fazla değer kazandıktan sonra bugün %2,8 yükselişle varil başına 91,34 dolara ulaştı.

OPEC kaynaklarına göre, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve toplu olarak OPEC+ olarak bilinen müttefiklerinin çarşamba günü 2020'den bu yana yapacakları ilk yüz yüze toplantıda üretimi günde 1 milyon varilden (bpd) fazla azaltması bekleniyor.

OPEC kaynakları, bireysel üyelerin gönüllü kesintilerinin bunun üzerine gelebileceğini ve bunun COVID-19 pandemisinin başlangıcından bu yana en büyük kesinti olacağını söyledi.

Kuveyt Petrol Bakanı OPEC+'nın enerji arzını garanti altına almak ve üreticiler ile tüketicilerin çıkarlarına hizmet etmek için uygun bir karar alacağını söyledi. OPEC+, pandeminin talebi düşürdüğü 2020 yılında uygulamaya koyduğu rekor kesintilerin ardından bu yıl üretimini artırdı. Ancak son aylarda örgüt planlanan üretim artışlarını karşılayamadı ve ağustos ayında 3,6 milyon bpd'lik bir kayıp yaşadı.

Goldman Sachs, üretim hedefindeki kesintinin petrol fiyatlarının son dönemdeki en yüksek seviyelerinden keskin bir şekilde düşmesiyle gerekçelendirildiğini ve bunun petroldeki yükseliş görünümünü güçlendirdiğini söyledi.

Bu arada üst düzey bir ABD hazine yetkilisi, G7'nin Rusya'ya yönelik yaptırımlarının üç aşamada uygulanacağını, ilk aşamada Rus petrolünün, ardından dizelin ve üçüncü aşamada da nafta gibi daha düşük değerli ürünlerin hedef alınacağını söyledi.

G7 ve iki aşamalı bir yasağı tercih eden Avrupa Birliği'nin yaptırımları 5 Aralık'ta başlayacak.

REKLAMI KAPAT X