Üretim kesintisi beklentisi brent petrol yükselişini desteklemeye devam ediyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Üretim kesintisi beklentisi brent petrol yükselişini desteklemeye devam ediyor
Doviz.com
03.10.2022 14:11

OPEC+'ın, COVID-19 pandemisinin başlangıcından bu yana yapılması hedeflenen en büyük kesinti planıyla, üretimi günde 1 milyon varilden fazla düşürmeyi istemesi brent petrol fiyatlarını yeni haftaya yükselişle başlattı.

Brent petrolyüzde 3,98 artışla saat 14:10 itibarıyla varil başına 88,53 dolara yükseldi.

ABD West Texas Intermediate ham petrolü yüzde 4,3 artışla 82,88 dolar oldu.

Petrol fiyatları, en büyük enerji tüketicisi Çin'deki COVID-19 vakalarının ortaya çıkmasıyla talebin düşmesi, faiz oranlarında artışların gerçekleşmesi ve ABD dolarının küresel finans piyasalarında güçlenmesi sebebiyle haziran ayından beri üst üste düşüş gerçekleştiriyordu.

Yetkililer, OPEC+'nın temmuz ayında üretim hedefini (3 milyon varil/gün) aştığını, bazı üyelere uygulanan yaptırımların üretim hedeflerinin aşılması konusunda en önemli sebep olduğunu belirtti.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC+ ortakları, düşen petrol fiyatlarını desteklemek için çarşamba günkü toplantı öncesinde 1 milyon varilden fazla üretim kesintisi yapmayı hedeflediklerini belirtti.

Anlaşmaya varılması halinde bu üretimdeki kesinti, geçen ay yapılan 100.000 varil kesintinin ardından grubun üst üste ikinci ay yaptığı kesinti olacak.

Petrol fiyatarıyla ilgili en büyük iki soru işaretinden biri ise, özellikle Çin’in azalan talep görünümüyle ilgili. Diğer bir önemli soru işareti ise AB yasağının 5 Aralık'ta yürürlüğe girmesinden sonra Rus arzına ne olacağıyla ilgili.

Bu iki konunun petrol fiyatlarının kısa vadedeki yönü ile ilgili doğrudan yönlendirici olması bekleniyor.

Danışmanlık şirketi FGE, brent petrol fiyatlarının kısa vadede daha da güçlenebileceğini ancak küresel durgunluk endişelerinin yukarı yönlü hareketleri sınırlayabileceğini belirtti.

REKLAMI KAPAT X