Brent petrol OPEC+ toplantısını bekliyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Brent petrol OPEC+ toplantısını bekliyor
Doviz.com
05.10.2022 11:13

Brent petrol fiyatları, dün %3'ten fazla artış kaydettikten sonra OPEC+ üreticilerinin ham petrol üretiminde kesintiye gitmeyi planladıkları toplantıyı, hafif satıcılı bir seyirle bekliyor.

Brent petrol bir önceki seansa göre %0,26 düşerek varil başına 91,56 dolar seviyesinden işlem görüyor.

ABD Batı Teksas Intermediate (WTI) ham petrol vadeli işlemleri, bir önceki seansta 2,89 dolar değer kazandıktan sonra %0,69 düşüşle varil başına 85,92 dolar seviyesinden işlem görüyor.

Bir OPEC yetkilisi, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC+ olarak adlandırılan Rusya liderliğindeki müttefiklerin bugün Viyana'da bir araya gelerek günlük 2 milyon varile (bpd) kadar üretim kesintilerini görüşeceklerini söyledi.

Bu büyüklükte bir kesintinin gerçekleşmesi durumunda, 2020'de COVID-19 vakalarının ortaya çıkmasıyla talep üzerindeki azalma sonucu oluşan üretim kesintisinden bu yana OPEC+ tarafından yapılan en büyük kesinti olacak.

CMC Markets analisti Tina Teng, brent petrol fiyatlarında gerçekleşen güçlü yükselişin son dönemde üretim kesintisini fiyatlandırmış olabileceğini, karar sonrasında "beklentiyi al, gerçeği sat" durumunun oluşabileceğini belirtti. Bu sebeple özellikle yatırımcıların yüksek volatiliteye dikkat etmesini istedi.

Reuters'a verilen bir bilgiye göre ise, Joe Biden’ın ABD benzin fiyatlarındaki artışı önlemeye çalışması sebebiyle, OPEC+ üreticilerini derin kesintiler yapmaktan kaçınmaya zorladığı iddia edildi.

Analistler birçok OPEC+ ülkesinin halihazırda mevcut kotalarının oldukça altında üretim yaptığını ve üretimde kısılmaya gidilmesinin arz üzerindeki gerçek etkisinin sınırlı olacağını belirtiyor.

Ancak ANZ Research analistleri bir paylaştıkları bir notta, büyük kesintiler konusunda yapılacak bir anlaşmanın, piyasayı desteklemeye yönelik önemli bir mesaj vereceğini ve piyasayı önemli ölçüde sıkılaştıracağını belirtti.

REKLAMI KAPAT X