Brent petrol resesyon endişesiyle düşüşte

Okuma Süresi: 2 Dakika
Brent petrol resesyon endişesiyle düşüşte
Doviz.com
14.10.2022 13:35

Brent petrol, OPEC+ grubunun üretimde kesinti kararıyla sürdürdüğü iki haftalık yükseliş hareketinin ardından, resesyon endişeleriyle haftalık kapanışını %5'e yakın düşüşle yapmaya hazırlanıyor.

Brent petrol, son bir haftanın en düşük seviyesi 91,08'i gördükten sonra, bugün saat 13:30 itibarıyla %0,62 düşüşle varil başına 93,98 seviyesinden işlem görüyor.

ABD Batı Teksas Intermediate (WTI) petrol, 88,36 dolar seviyesinden işlem görüyor.

Brent petrol fiyatı, OPEC+ grubunun üretim kesintisi ve soğuyan dolardan gelen desteğe karşı, küresel resesyon korkuları ve Çin'deki zayıf petrol talebiyle dengelenerek, cuma günü satıcılı bir seyir izliyor.

Yükseliş tarafında, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC+ olarak bilinen müttefiklerinin geçen hafta petrol üretim hedeflerinde günlük 2 milyon varillik (bpd) bir kesinti açıklaması fiyatların artmasına destek olmuştu.

Ancak Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), OPEC+ grubu içindeki üretim kesintisinin 1 milyon varillik bir seviyede kalmasını beklediğini açıkladı.

PVM analisti Stephen Brennock ise, gelecek aydan itibaren yaklaşık 1 milyon varillik üretimdeki düşüş beklentisinin, önümüzdeki aylarda petrol stoklarında daha önce beklenen artışı, keskin bir şekilde azaltacağını belirtti.

Yükselişin bir diğer önemli sebebi ise, dolar endeksinin son zamanların en yüksek seviyelerinden düşerek, emtiaları diğer para birimlerini elinde bulunduranlar için daha ucuz hale getirmesi oldu.

Düşüşü destekleyen sebeplerden biri ise, dünyanın en büyük petrol ithalatçısı olan Çin’in, Covid-19 vakalarında yaşadığı artış oldu.

Çin’deki Covid-19 vakaları, ekonomik faaliyetler üzerinde ağır bir yük oluşturması sebebiyle, küresel piyasalar tarafından yakından takip ediliyor.

Ayrıca IEA perşembe günü, mevcut ve gelecek dönem için petrol talebi tahminini düşürerek potansiyel bir küresel durgunluk uyarısında bulunmuştu.

Talebin düşmesine sebep olacak bu uyarı, brent petrol fiyatlarının satış baskısına uğramasındaki en önemli sebep oldu ve brent petrol fiyatı haftalık yaklaşık %5'e yakın düşüş yaşadı.

REKLAMI KAPAT X