IEA: “OPEC+ grubunun kesinti kararı küresel ekonomiyi resesyona itebilir”

Okuma Süresi: 1 Dakika
IEA: “OPEC+ grubunun kesinti kararı küresel ekonomiyi resesyona itebilir”
Doviz.com
13.10.2022 13:21

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), "OPEC+ grubunun aldığı üretimi kısma kararı, brent petrol fiyatlarını artırarak küresel ekonomiyi resesyona itebilir." dedi.

Amerika Birleşik Devletleri ve diğer büyük tüketici ülkelerinde dahil olduğu Paris merkezli ajans, "Ekonomideki durmak bilmeyen kötüleşmeyle OPEC+ grubunun arzı kısma planının yol açtığı yüksek fiyatlar, dünya petrol talebini yavaşlatıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Ajans aylık petrol raporunda, "Yüksek enflasyonist baskılar ve faiz oranlarındaki artışlar etkisini gösterirken, yüksek petrol fiyatları zaten resesyonun eşiğinde olan küresel ekonomi için bir kırılma noktası olabilir," diye ekledi.

Ajans ayrıca, dünyanın en büyük petrol ihracatçısı ve OPEC'in fiili lideri olan Suudi Arabistan'la yaşanan anlaşmazlığa da değindi.

Suudi Arabistan'ın küresel ekonomiyi düşünmek zorunda olduğunu belirten ajans yetkilileri, ekonomi için aksi durumda geri döndürülemeyecek tahribatların ortaya çıkabileceğini belirtti.

IEA , gerçek arz kesintisinin, OPEC+ grubu tarafından açıklanan 2 milyon varil değil, günde yaklaşık 1 milyon varil olacağını söyledi.

Bugün Brent petrol vadeli işlemleri, saat 13:15 itibarıyla %0,44 artışla varil başına 92,38 dolara çıktı.

ABD West Texas Intermediate (WTI) petrolü ise, %0,14 artışla varil başına 87,59 dolara çıktı.

Etiketler: IEA OPEC+ brent petrol WTI
REKLAMI KAPAT X